×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Food Hall Montownia - znamy pierwszych restauratorów. Food porn z Alp, kurczak z gwiazdką Michelin
Food Hall Montownia. Food porn z Alp, kurczak z gwiazdką Michelin, kuchnia włoskich miasteczek. Znamy pierwszych restauratorów/fot. materiały prasowe

Food Hall Montownia - znamy pierwszych restauratorów. Food porn z Alp, kurczak z gwiazdką Michelin

Autor: Magdalena Brzózka Data: 07 marca 2023 15:56

Wiosną 2023 ruszy Montownia czyli hala gastronomiczno-kulturalna w zabytkowej montażowni U-Bootów na terenie Stoczni Gdańskiej. Znamy pierwszych restauratorów.

Food Hall Montownia. Zobacz pierwszych restauratorów

Kilka tygodni zostało do otwarcia Montowni, największej na Pomorzu hali gastronomiczno-kulturalnej w zabytkowej montażowni U-Bootów na terenie Stoczni Gdańskiej.

Znamy pierwsze restauracje, w których będzie można zjeść pod szklanym sufitem i historycznymi, stoczniowymi suwnicami. Wrota hali – też zresztą zabytkowe – otworzą się już wiosną 2023 roku.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Kuchnia alpejska w Montowni by Aleksander Gajdus

Aleksander Gajdus, restaurator i szef kuchni: Ja w latach 90. dostałem wzorzec na przekór powszechnie panującym: mężczyzna może sam zrobić dobre jedzenie, nie musi być kulinarnie zależny. Gotowanie jest też męskie.

Kuchnia alpejska w Montowni by Aleksander Gajdus

Aleksander Gajdus rzucił korpo, żeby wypiekać własne bajgle. W 2017 roku, zainspirowany daniami, których próbował na niemieckich marketach, stworzy Melted: projekt kulinarny z prawdziwą kuchnią alpejską, opartą na roztopionym francuskim serze raclette.

– Jedzenie ma dawać przyjemność. Mój projekt jest oparty na prostych daniach z roztopionym serem w głównej roli. Raclette, najważniejszy punkt w menu, jest daniem składającym się z pięciu składników wysokiej jakości: są tam młode grillowane ziemniaki, rukola, korniszony, prosciutto włoskie i bohater – francuski, roztopiony ser raclette. Do tego całe serowe menu: kanapki z roztopionymi serami, serowe zupy, oraz selekcja różnorodnych dań głównych z serem w mniejszej lub większej roli. Będzie także sporo dań z opcję wegetariańską, oraz pozycje keto. Z biegiem lat dojrzała we mnie także miłość do wina, zrobiłem kurs sommelierski - mówi Aleksander Gajdus.

Montownia: Chix. Fried chicken&more od Olafa Sternickiego

Olaf Sternicki, właściciel i szef kuchni w Chix. Fried Chicken & More przez kilka ostatnich lat gotował m.in. w kopenhaskiej restauracji Marchal z gwiazdką Michelin oraz współpracował z szefami kuchni trzygwiazdkowej Nomy, uznanej przez krytyków za najlepszą restaurację na świecie.

Olaf Sternicki, właściciel i szef kuchni w Chix. Fried Chicken & More

Flagowym daniem Chix jest sandwich z kurczakiem koreańskim. Udko marynowane od 12 do 24 godzin w paście z papryki, czosnku, cebuli, octu i maślanki, później panierowane w miksie z trzech rodzajów mąki: pszennej, kukurydzianej i ziemniaczanej, w końcu smażone i glazurowane w koreańskiej paście chili. A dla wegan i wegetarian: chrupiące boczniaki w tempurze. –  Moja kuchnia jest soul foodem, jest domowa, opiera się na autentyczności, sezonowości –  tłumaczy Olaf Sternicki – dlatego w Chix nie zamykam się, zostawiam sobie pole do popisu.

Kuchnia włoska w Montowni. Fiori Mieszka Rzewnika 

W Montowni pojawi się Fiori - włoska restauracja współtworzona przez Mieszka Rzewnika.

Fiori - Miszka Rzewnika - to włoski street food, pizza i pasta

Fiori to włoski street food, pizza i pasta. Kuchnia jest otwarta: można podglądać kucharzy zagniatających makaron, lepiących pierożki i wkładających pizzę do pieca. 

– W naszym wydaniu street food jest pizzą rzymską na grubym cieście w kilku smakach - dzieloną na kawałki, do tego cztery rodzaje arancini, czyli smażonych kuleczek ryżowych z różnymi nadzieniami i ciągnącym się serem w środku. Do tego wybór pierożków ravioli, panini, pasta fritta, drobne, kolorowe przekąski. Jest też pizza klasyczna wypiekana w piecu. No, i oczywiście rzemieślnicze makarony. Kuchnia włoska wzięła się z prostoty. Dania najbardziej znane, które większość z nas kojarzy, powstały z braku jedzenia, dosłownie. Włosi musieli kombinować z tego, co było. Tak stworzyły się klasyki jak cacio e pepe z trzech składników czy pasta ca’ muddica. Prostota to też kierunek naszej kuchni - mówi Mieszko Rzewnik

Montownia ruszy wiosną 2023

W odnawianej, zabytkowej hali U-Bootów na terenie Stoczni Gdańskiej powstaje nowe zagłębie kulinarno-kulturalne: Food Hall Montownia z ponad 20 restauracjami i najdłuższym barem w Gdańsku.  Za jego stworzenie odpowiada firma Food Hall Poland.

Food Hall Montownia powstaje w zabytkowej hali Stoczni Gdańskiej. Ma miejsce na ponad 20 restauracji

Wśród kuchni, które otworzą się w zabytkowej hali będą m.in.: Włochy, Francja, Ukraina, Hiszpania, Korea, Japonia, Chiny, Tajlandia, Wietnam, Gruzja, Indie, Meksyk, Ameryka Północna i Wielka Brytania. Do tego restauracja serwująca śniadania od rana do nocy, jedna z najlepszych i najpiękniejszych cukierni w Polsce oraz trzy bary: centralny, tap bar i osobny bar z winem.

Otwarcie Montowni już wiosną 2023 roku.



Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz