Partnerzy portalu
Francuska kuchnia oskarżona o rasizm Nawyki żywieniowe Francuzów oraz innych narodowości wzorujących się na Francji są rasistowskie i kształtowane przez normy białej wyższej klasy średniej – stwierdziła w nagraniu wideo amerykańska uczona Mathilde Cohen, wykładowca University of Connecticut / fot. unsplash

Francuska kuchnia oskarżona o rasizm

Nawyki żywieniowe Francuzów oraz innych narodowości wzorujących się na Francji są rasistowskie i kształtowane przez normy białej wyższej klasy średniej – stwierdziła w nagraniu wideo amerykańska uczona Mathilde Cohen, wykładowca University of Connecticut podczas konferencji w Paryżu.

Autor: PAP Data: 28 czerwca 2021 13:54

Biała zastawa stołowa jest rasistowska - stwierdziła Cohen podczas tzw. tygodnia doktoranckiego, organizowanego przez Instytut Sciences Po Paris w czerwcu br. "Francuski posiłek jest często przedstawiany jako narodowy rytuał, w którym wszyscy obywatele mogą uczestniczyć na równych zasadach" - tymczasem tak nie jest - podkreśla Cohen w nagraniu obejrzanym przez ponad pół miliona widzów.

"Nawyki żywieniowe są kształtowane przez standardy białej, wyższej klasy średniej" to jest "wybielanie żywności", co wzmacnia "dominację białej rasy" zdaniem badaczki. Swój tok rozumowania Cohen opiera na przykładzie szkolnych stołówek, konceptu wypracowanego w XIX w. w oparciu o "dyskurs rasistowski i eugeniczny" oraz "białe i chrześcijańskie standardy".

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Cohen wskazuje również na zasady przyznawania francuskiego obywatelstwa w oparciu o "zasady białych", których częścią jest również słynna francuska kuchnia. "Prawo przyczynia się do marginalizacji mniejszości rasowych i etnicznych poprzez nadanie białej francuskiej kulturze żywnościowej statusu diety uprzywilejowanej i chronionej prawnie" - deklaruje.

Badaczka ubolewa, że ten "problem" wykracza daleko poza Francję, ponieważ, jak podkreśla, "kuchnia francuska jest w wielu krajach wzorem techniki kulinarnej i gastronomii".

W 2010 roku Unesco zaklasyfikowało "francuski posiłek gastronomiczny" jako niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości. Decyzję uzasadniono tym, że francuska gastronomia jest częścią "zwyczajowej praktyki społecznej mającej na celu celebrowanie najważniejszych momentów w życiu jednostek i grup".

Stanowisko Cohen wywołało protesty francuskich szefów kuchni, jak np. Thierry'ego Marxa, który określił konstatacje Cohen jako "złe, ponieważ wywołują kontrowersje tam, gdzie ich nie ma, tylko po to, by wywołać szum". We Francji w stołówce firmowej lub szkolnej jemy, siedząc przy stole ze sztućcami i talerzami. W żadnym wypadku nie koliduje to z nawykami kulinarnymi w sferze prywatnej, gdzie zwyczaje mogą być inne. Ponadto praktyki i potrawy różnych kultur zainspirowały nas wszystkich w naszych menu" - dodał Marx, cytowany przez dziennik "Le Figaro".

"Kuchnia jest tym, co umożliwia dialog między kulturami" - uważa z kolei Guillaume Garot, absolwent Sciences Po i były minister ds. żywności. "Francuska gastronomia była w stanie wzbogacić się o wkład potraw i zwyczajów z innych miejsc" - dodał.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • Gość

    Chore
  • Rex

    Brak słów na takich geniuszy. Jak białe prześcieradło z jakiegoś powodu zrobi się brązowe to dobrze, że już nie będzie biało rasistowskie, tak?

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.