Partnerzy portalu
Gastronomia między trzecią a czwartą falą pandemii Katarzyna Wąsowicz, TGM Horeca & Traders Senior Manager Makro Polska, o sytuacji na rynku gastronomicznym

Gastronomia między trzecią a czwartą falą pandemii

W wakacje, mimo wielu trudności,  gastronomia ruszyła pełną parą.  O tym, jak obecnie wygląda sytuacja na rynku oraz jak zabezpieczyć biznes przed ewentualną czwartą falą pandemii rozmawiamy z Katarzyną Wąsowicz, TGM Horeca & Traders Senior Manager Makro Polska.

Autor: Anna Wrona/horecatrends.pl Data: 16 lipca 2021 06:33

 

Anna Wrona, Horecatrends.pl: Mamy wakacje. Obostrzenia pandemiczne zostały częściowo poluzowane. Czy gastronomia działa pełną parą?

Katarzyna Wąsowicz, TGM Horeca & Traders Senior Manager Makro Polska: Można powiedzieć, że tak. Gastronomia pięknie ruszyła zaraz po zniesieniu obostrzeń. Obserwowaliśmy to w wielu danych rynkowych. Rynek praktycznie podwoił swoją wartość vs. kwiecień tego roku. Widać było to też po danych na temat wykorzystania kart kredytowych. Ilość transakcji w branży gastronomicznej pokazuje, że konsumenci wróci.

Jakie są w tej chwili największe wyzwania dla branży?

Zdecydowanie - zasoby ludzkie. Pandemia pokazała, że na polskim rynku gastronomicznym nie mamy dużo zawodowej siły roboczej. Wiele osób traktuje to jako pracę dorywczą. Stąd w sytuacji, kiedy gastronomia była zamknięta, dużo osób się przebranżowiło.

Na pewno też - wzrost kosztów prowadzenia biznesu: wzrost cen energii, surowców, inflacja... To wszystko powoduje, że branża stoi przed dużymi wyzwaniami. Miejmy nadzieję, że sobie z nimi poradzi.

W sieci krążą ostatnio "paragony grozy". Czy rzeczywiście ceny w restauracjach tak mocno wzrosły?

W zeszłym roku również po otwarciu gastronomii krążyły "paragony grozy". Oczywiście, koszty wzrosły: surowce, prąd, trudniej znaleźć ludzi, trzeba im też często więcej zapłacić. To na pewno ma jakieś przełożenie na ceny w gastronomii, natomiast myślę, że portfele gastronomów nie urosły w dodatkowe złotówki. Bardziej jest to kwestia pokrycia kosztów.

Mamy perspektywę czwartej fali pandemii. Miejmy nadzieję, że to się nie wydarzy. Jednak w razie gdyby - jak zabezpieczyć biznes gastronomiczny?

Przede wszystkim trzeba się zastanowić, jak można prowadzić bardziej hybrydowy biznes, czyli mieć i wersję w lokalu, i wersję na wynos, czy jest możliwość przygotowania menu i oprogramowania umożliwiającego dowozy z restauracji. My takie oprogramowanie proponujemy swoim klientom - DISH Order. To oprogramowanie umożliwia zarządzenie całym łańcuchem dostaw do klienta, co uważam, że będzie przyszłościowe w gastronomii. Nawet teraz po otwarciu gastro widzimy, że w dalszym ciągu jedzenie na dowóz jest bardzo popularne. Restauracje nie zrezygnowały z tej formy prowadzenia działalności.

Problemy z zasobami ludzkimi będą obecne już cały czas na tym rynku, więc warto inaczej zaplanować karty menu czy wykorzystać większe ilości rozwiązań conveniece dla gastronomii w postaci choćby obieranych i krojonych warzyw i owoców do dań czy innych tego typu rozwiązań.

Na pewno z tyłu głowy trzeba mieć, że czwarta fala może nadejść i poświęcić więcej czasu, niż mieliśmy ostatnio, na przygotowanie biznesu.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.