Partnerzy portalu
Gastronomia otwarta od 15 maja Od 15 maja ogródki gastronomiczne znów będą przyjmować Gości. Restauratorzy długo czekali na ten dzień/ fot. shutterstock

Gastronomia otwarta od 15 maja

Autor: Magdalena Brzózka; www.horecatrends.pl Data: 14 maja 2021 10:16

Od 15 maja restauracyjne ogródki mogą przyjmować gości. To ważna data dla branży, która była zamknięta z powodu lockdownu od października. Co nas czeka w weekend?

Gastronomia długo, bo ponad pół roku czekała na ten dzień. 15 maja na nowo rusza gastronomia, a dokładniej ogródki gastronomiczne.

Wszystko musi się odbywać w określonym reżimie sanitarnym czyli należy zachować dystans między stolikami (zajęty może być co drugi stolik, odległość między stolikami musi wynosić co najmniej 1,5 m – chyba że między nimi znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika).

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

15 otwarcie gastronomii w ogródkach

Cała branża gastronomiczna ale i konsumenci z niecierpliwością czekają na 15 maja i na otwarcie ogródków restauracyjnych.

Restauratorzy przebijają się w pomysłach jak ugościć stęsknionych klientów.

Z tej okazji przed Halą Koszyki stanął wielki zegar odmierzający czas do symbolicznego otwarcia polskiej gastronomi. Odliczanie potrwa do północy z piątku na sobotę.

- 15 maja to dzień wyczekiwany nie tylko przez całą branżę gastronomiczną, ale również przez nas wszystkich, tak bardzo spragnionych możliwości wyjścia z domu, spotkania się z bliskimi na mieście przy wspólnym stoliku w ulubionej restauracji, barze czy kawiarni. Otwarcie ogródków restauracyjnych to również wspaniała wiadomość dla restauratorów Hali Koszyki i ich pracowników. Już teraz widać wśród wszystkich ekip nową energię i optymizm na myśl o gościach, którzy nas odwiedzą. To dlatego postanowiliśmy ten wielki moment uczcić, a że Koszyki zawsze słynęły z nieszablonowych pomysłów, to i tym razem chcieliśmy pozytywnie zaskoczyć. Serdecznie zapraszamy przed Halę Koszyki w piątek o godz. 23.45, gdzie na gości będzie czekać nie tylko wspaniała atmosfera, ale również niezwykła iluminacja, która rozbłyśnie na fasadzie budynku. O północy bar i restauracje zaczną serwować to, co najlepsze, a my będziemy mogli zacząć się bawić tej nocy dobrze i odpowiedzialnie - mówi Piotr Krowicki, Retail Marketing Manager w Globalworth Poland.

Stołeczne ogródki czekają na gości o północy

Stołeczne beach bary czekają na pierwszych gości, część z nich zaprasza 14 maja o 23:59.

Na chętnych czekają imprzy, bale maskowe, koktajle, drinki i smaczne jedzenie.

Inne ogródki zaczynają pracę 15 maja i czekają na gości z otwartymi bardzo szeroko ramionami. Warto pamiętać o rezerwacjach, bo może być duże zainteresowanie.

Ogródki restauracyjne otwarte - miasta wspierają restauratorów

Część miast chcąc wesprzeć branżę gastro, zwolniła restauratorów z opłat za ogródki lub je znacząco zmniejszyła.

Prezydent Łodzi Hanna Zdanowska zapowiedziała, że łódzcy restauratorzy zostaną zwolnieni w tym roku za korzystanie z terenów gminnych pod ogródki gastronomiczne na ul. Piotrkowskiej.

Zarząd Dróg Miejskich w Warszawie poinformował o obniżce opłaty za ogródki restauracyjne. Dzięki zeszłorocznej decyzji stołecznych radnych restauratorzy płacą o 75 proc. niższe stawki za zajęcie pasa drogowego.

Z kolei tyski samorząd pomoże restauratorom, którzy zostali dotknięci negatywnymi skutkami pandemii, m.in. umożliwiając im powiększenie ogródków gastronomicznych w lokalach wynajmowanych od gminnych jednostek na terenie miasta. Tyscy samorządowcy - podobnie jak wiele innych miast w kraju - zwalniają też restauratorów od opłaty koncesyjnej. Rada miasta przedłużyła styczniowe zwolnienie z tej opłaty za pierwsze cztery miesiące br. - do końca sierpnia.

Również Sopot chce wspierać sektor gastronomiczny. Dlatego w tym sezonie miasto zaproponowało powiększenie ogródków gastro za złotówkę.

Gastronomia nowe otwarcie - nie dla wszystkich

Sławomir Grzyb, sekretarz generalny IGGP przypomina, że wiele lokali gastronomicznych oraz firm obsługujących te lokale, nie dostało żadnej pomocy, bo albo miały niewłaściwe PKD, albo za małe spadki dochodów, albo powstało za późno. Tych firm pozostawionych bez pomocy zwyczajnie nie będzie stać na otwarcie w ogłoszonych majowych terminach.

- Na 76 tys. lokali ok 15-20 tys. nie otrzymało żadnego wsparcia. Dlaczego rząd nie mówi o tym, ile firm nie dostało w ogóle żadnej pomocy z tarcz branżowych czy PFR 2.0 za drugi lockdown? 

Tradycyjna gastronomia wróci do normalności 28 maja.

28 maja 2021 w piątek do pracy mogą wrócić restauracje i kawiarnie wewnątrz. Wcześniej zapowiadano powrót gastronomii na 29 maja. Gastronomia wróci - w reżimie sanitarnym, warunkiem jest: maks. 50 proc. obłożenia a dystans między stolikami (zajęty może być co drugi stolik, odległość między stolikami musi wynosić co najmniej 1,5 m – chyba że między nimi znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika).

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz