Partnerzy portalu
#GoGastro! Wspierajmy sektor cierpiący wskutek pandemii COVID-19 Rusza #GoGastro! Wspierajmy sektor cierpiący wskutek pandemii COVID-19

#GoGastro! Wspierajmy sektor cierpiący wskutek pandemii COVID-19

Autor: www.horecatrends.pl Data: 08 grudnia 2020 09:36

Dobre praktyki, sprawdzone rozwiązania, kompendium wiedzy dla biznesu o tym jak sprawnie wesprzeć znajdującą się w trudnej sytuacji gastronomię. Informacje o działaniach samorządów, pracodawców, korporacji oraz małych i średnich firm – w jednym miejscu. Grupa PTWP, wydawca m.in. serwisów horecatrends.pl oraz portalspozywczy.pl, uruchomiła akcję wspierającą rynek gastronomiczny - #GoGastro!

- Rok 2020 okazał się wyjątkowo trudny dla gastronomii. W marcu z powodu pandemii na ponad dwa miesiące zamknięte zostały lokale dla gości. Obecnie mamy drugi lockdown. Niemożność przyjęcia gości w restauracjach, ale także brak firmowych cateringów i imprez biznesowych oraz spotkań firmowych i prywatnych powodują, że sektor gastronomiczny, który co roku rósł dwucyfrowo i stawał się coraz ważniejszą gałęzią gospodarki, jest na krawędzi upadku. Zapowiadana pomoc rządowa pozostawia wiele do życzenia i – w wielu przypadkach - nie zapobiegnie zamknięciu ulubionych restauracji – komentuje Magdalena Brzózka, redaktor prowadząca horecatrends.pl oraz portalspozywczy.pl.

W ramach akcji #GoGastro na portalu Horecatrends.pl stworzono specjalny serwis z informacjami dotyczącymi bieżącej sytuacji w gastronomii, poradami prawnymi, praktycznymi wskazówkami oraz inspiracjami z kraju i ze świata.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

– Pytamy biznes gastronomiczny jakiego rodzaju wsparcia i pomocy potrzebuje. Chcemy być blisko realnych wyzwań gastronomii – mówi Paulina Piwowarek, redaktor prowadząca horecatrends.pl oraz portalspozywczy.pl. – Zachęcamy do przyłączenia się i wspierania zagrożonej branży – dodaje.

Wskazówki dla biznesu – skuteczne wsparcie lokali gastronomicznych podczas pandemii:

1.       zamówienie cateringu dla pracowników, podarowanie bonów do zrealizowania w lokalach

2.      zorganizowanie zdalnych spotkań firmowych/poczęstunków noworocznych, zamówienie cateringu do domów pracowników

3.      zamówienie posiłków w restauracjach dla organizacji charytatywnych

4.      zakup voucherów dla pracowników z możliwością realizacji po gastronomicznym lockdownie

5.      wsparcie poprzez współpracę, np. umorzenie zaległości, rozłożenie na raty zobowiązań, korzystne umowy dotyczące czynszu, leasingu

6.      wsparcie poprzez sprzyjające rozwiązania dotyczące dostaw surowców – odebranie przeterminowanych produktów; partnerskie ustalenia dot. umów, promocje, gratisy

7.      korzystne umowy dotyczące korzystania z serwisów zamówień online bądź zakupu nowego sprzętu, aby wejść w nowy kanał sprzedaży.

– Z chęcią opiszemy także inne działania korporacyjne, które doraźnie bądź długoterminowo będą wspierać gastronomię w najtrudniejszym okresie. Prawdziwych przyjaciół poznaje się w lockdownie! – dodaje Paulina Piwowarek, redaktor prowadząca horecatrends.pl oraz portalspozywczy.pl.

Zapraszamy do lektury działu #GoGastro!

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz