Znane osobistości kulinarnego świata często dzielą się przepisami na przeróżne dania, czasem z wykorzystaniem składników, których próżno szukać w standardowych wykonaniach. Tak jest w przypadku gołąbków, które robi Robert Makłowicz.
Gołąbki zna niemal każdy. To potrawa półmięsna, z farszem zawiniętym w liście białej kapusty. Tradycyjnie przyrządza się je z mielonego mięsa wieprzowego, ryżu lub kaszy, z dodatkiem cebuli, grzybów, przypraw. Są zwykle duszone lub smażone na tłuszczu.
To tradycyjne danie kuchni Europy Środkowe i Wschodniej, znane, oprócz Polski, w Czechach i na Słowacji, na Ukrainie, Białorusi, w Litwie oraz Rosji. Oprócz tego w Niemczech i w Skandynawii. Podobne do nich są też bałkańskie sarme czy dolmades, jednak tam zamiast kapusty białej częściej występuje jej kiszona odmiana lub liście winorośli.
Swoim przepisem na gołąbki podzielił się także krytyk kulinarny Robert Makłowicz. Tajemniczym, niestandardowym składnikiem, jakiego używa do stworzenia gołąbków jest wędzony boczek.
Wykonanie krok po kroku
Krok 1. Oderwane od głąba kapusty liście należy delikatnie umyć i obgotować (ale nie rozgotować) i odciąć od nich twarde części.
Krok 2. Ryż należy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę (tak pokroić również boczek).
Krok 3. Na suchej patelni smażymy boczek, który, gdy tylko wytopi tłuszcz, uzupełniamy cebulą. W tym czasie ugotowany ryż mieszamy z mięsem mielonym.
Krok 4. Dodajemy mięso i boczek i ponownie mieszamy, po czym zawijamy farsz w liście kapusty.
Krok 5. Wykładamy naczynie żaroodporne kilkoma liśćmi kapusty, a na nich kładziemy gołąbki. Całość zalewamy wodą albo sosem pomidorowym. Pieczemy całość w temperaturze 180 stopni (góra-dół) ok. 60-90 minut.
Do farszu można dolać nieco bulionu, który uratuje suche gołąbki.
Możliwości jest wiele, w zależności od preferencji. Mogą to być np.: tymianek, zmielone ziele angielskie, czosnek, słodka papryka, zioła prowansalskie lub majeranek.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.