×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Gołąbki Roberta Makłowicza mają w sobie sekretny składnik. Co nim jest?
Jak Robert Makłowicz robi gołąbki? | fot. Shutterstock

Gołąbki Roberta Makłowicza mają w sobie sekretny składnik. Co nim jest?

Autor: Witold Stech Data: 14 kwietnia 2023 16:30

Znane osobistości kulinarnego świata często dzielą się przepisami na przeróżne dania, czasem z wykorzystaniem składników, których próżno szukać w standardowych wykonaniach. Tak jest w przypadku gołąbków, które robi Robert Makłowicz.

  • Gołąbki to tradycyjne półmięsne danie kuchni Europy Środkowej i Wschodniej.
  • Liście kapusty i farsz z mięsa oraz ryżu/kaszy z dodatkami to podstawa gołąbków.
  • Na Bałkanach podobne dania przyrządza się z użyciem liści winorośli.
  • Robert Makłowicz używa w swoim przepisie używa także boczku.

Gołąbki zna niemal każdy. To potrawa półmięsna, z farszem zawiniętym w liście białej kapusty. Tradycyjnie przyrządza się je z mielonego mięsa wieprzowego, ryżu lub kaszy, z dodatkiem cebuli, grzybów, przypraw. Są zwykle duszone lub smażone na tłuszczu.

To tradycyjne danie kuchni Europy Środkowe i Wschodniej, znane, oprócz Polski, w Czechach i na Słowacji, na Ukrainie, Białorusi, w Litwie oraz Rosji. Oprócz tego w Niemczech i w Skandynawii. Podobne do nich są też bałkańskie sarme czy dolmades, jednak tam zamiast kapusty białej częściej występuje jej kiszona odmiana lub liście winorośli.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Gołąbki to tradycyjne półmięsne danie kuchni Europy Środkowej i Wschodniej. | fot. Shutterstock

Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza

Swoim przepisem na gołąbki podzielił się także krytyk kulinarny Robert Makłowicz. Tajemniczym, niestandardowym składnikiem, jakiego używa do stworzenia gołąbków jest wędzony boczek.

Jak zrobić dobry farsz do gołąbków? Składniki

  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • 600 g mielonego mięsa (po 300 wieprzowego i wołowego)
  • 1 główka kapusty
  • 1 cebula
  • 300 g ryżu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pieprz

Wykonanie krok po kroku

Krok 1. Oderwane od głąba kapusty liście należy delikatnie umyć i obgotować (ale nie rozgotować) i odciąć od nich twarde części.

Krok 2. Ryż należy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę (tak pokroić również boczek).

Krok 3. Na suchej patelni smażymy boczek, który, gdy tylko wytopi tłuszcz, uzupełniamy cebulą. W tym czasie ugotowany ryż mieszamy z mięsem mielonym.

Krok 4. Dodajemy mięso i boczek i ponownie mieszamy, po czym zawijamy farsz w liście kapusty.

Krok 5. Wykładamy naczynie żaroodporne kilkoma liśćmi kapusty, a na nich kładziemy gołąbki. Całość zalewamy wodą albo sosem pomidorowym. Pieczemy całość w temperaturze 180 stopni (góra-dół) ok. 60-90 minut.

Gołąbki zna niemal każdy. To potrawa półmięsna, z farszem zawiniętym w liście białej kapusty. | fot. Shutterstock

Co zrobić żeby gołąbki były soczyste?

Do farszu można dolać nieco bulionu, który uratuje suche gołąbki.

Jak doprawić farsz do gołąbków?

Możliwości jest wiele, w zależności od preferencji. Mogą to być np.: tymianek, zmielone ziele angielskie, czosnek, słodka papryka, zioła prowansalskie lub majeranek.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz