×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Gotowane kartofle najlepszą polską wegańską potrawą? Według Taste Atlas tak
Taste Atlas tym razem ocenił dania wegańskie. Wysoką pozycję zajął hummus.| fot. Pixabay

Gotowane kartofle najlepszą polską wegańską potrawą? Według Taste Atlas tak

Autor: Witold Stech Data: 27 kwietnia 2023 13:13

Taste Atlas znów ocenia. W najnowszym rankingu popularny przewodnik turystyczno-kulinarny wziął się za dania wegańskie. Polskę w TOP 100 reprezentuje jedno danie.

  • Wśród najlepiej ocenianych wegańskich dań świata są np. guacamole i hummus.
  • W TOP 10 także popularne włoskie spaghetti aglio e olio i tagliatelle ai funghi.
  • Jedyne danie z Polski znalazło się na 58. miejscu.

Najlepsze wegańskie dania świata - ranking

W najnowszym rankingu Taste Atlas, tym razem na najlepsze tradycyjne dania wegańskie, nie brakuje znanych i w Polsce pozycji. Na 2. pozycji uplasowało się guacamole, czyli meksykański sos na bazie awokado, a na pozycji 6. - wywodzący się z Lewantu i Egiptu hummus, czyli pasta z nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Syryjska muhammara zajęła 3. pozycję. | fot. Pixabay

Zeytoon parvardeh to najlepsze wegańskie danie świata wg Taste Atlas

Zwyciężyło w ranknigu danie z Iranu - zeytoon parvardeh. To proste danie, pochodzące z prowincji Gilan, składa się z aromatycznej kombinacji oliwek bez pestek i melasy z granatów. Dodatkowe składniki to mielone orzechy włoskie, czosnek i różne świeże zioła, takie jak kolendra lub mięta, a także pestki granatu i obfite ilości oliwy z oliwek.

Na 3. miejscu uplasowała się z kolei syryjska muhammara - pożywny dip pochodzący z miasta Aleppo, wykonany z kombinacji pieczonej czerwonej papryki, oliwy z oliwek i mielonych orzechów włoskich. Papryka nadaje potrawie szczególną słodycz i wędzony smak, a mielone orzechy włoskie nadają jej ekscytującą teksturę.

Polska w rankingu wegańskich dań Taste Atlas

Nie zabrakło w rankingu polskiego akcentu, acz kuchnia polska reprezentowana jest skromnie. Na 58. obecnie pozycji umieszczone są... kartofle gotowane.

Taste Atlas opisuje je jako "uniwersalną polską podstawową potrawę składającą się z solonych gotowanych ziemniaków, wymieszanych z posiekanym koperkiem i natką pietruszki, a następnie podawaną w całości lub pokrojoną na większe kawałki. Ziemniaki najpierw gotuje się w osolonej wodzie do miękkości, dobrze odsącza, a następnie gotuje w gorącym, suchym garnku, aby usunąć wchłoniętą przez nie wodę."

Polskę reprezentują w rankingu gotowane ziemniaki. | fot. Pixabay

Czym są i na czym polegają rankingi Taste Atlas?

Taste Atlas to portal będący przewodnikiem turystycznym po tradycyjnych kuchniach, publikującym recenzje potraw i restauracji. Cyklicznie zamieszcza rankingi dotyczące m.in. najlepszych kuchni świata, najlepszych restauracji i potraw.

Ich wyniki są ogłaszane na podstawie głosowania internautów, przy czym system rozpoznaje głosy prawdziwe (śledzi inne wybory głosującego) od botów i osób, chcących sztucznie wpływać na wyniki.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz