Majówka oznacza dla wielu początek sezonu grillowego. Chorujący na cukrzycę muszą być ostrożni w swojej diecie, aby kontrolować poziom cukru we krwi. Jak bezpiecznie i zdrowo grillować, jeśli jest się diabetykiem?
Grillowanie daje także możliwość przygotowania zdrowych potraw, takich jak ryby, drób, warzywa i owoce. To oznacza, że cukrzyk może przygotować posiłki, które są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie nie wpłyną negatywnie na poziom cukru we krwi.
Grillowanie może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, ponieważ żywność jest przygotowywana na żarze, a nie w oleju lub tłuszczu. Warto wybrać produkty, które mają niską zawartość węglowodanów i tłuszczu zwierzęcego oraz soli. Przykładowo, można wybierać zamiast tłustych mięs, takie mięsa jak kurczak, indyk, a także ryby. Należy unikać produktów wysoko przetworzonych, takich jak np. kiełbasy, a jeśli już - wybierać chude kiełbasy, np. drobiowe, bez dodatku soli.
Grillowanie jest również korzystne dla cukrzyków ze względu na mniejszą ilość dodatków potrzebnych do przygotowania żywności. Zamiast sosów z dużą ilością cukru, można użyć naturalnych przypraw, aby nadać żywności smak. Doskonale sprawdzą się przyprawy takie jak czosnek, oregano, tymianek czy papryka.
Diabetycy podczas grillowania powinni uważać także na węglowodany zawarte w niektórych warzywach, takich jak kukurydza i ziemniaki. Zamiast tego, lepiej wybrać niskokaloryczne warzywa o niskiej zawartości węglowodanów, takie jak szparagi, brokuły, fasolka szparagowa, czy cukinia.
Dobrym wyborem dla cukrzyków będą szaszłyki, o ile wśród dodatków pojawią się chude mięsa, ryby i warzywa. Tak przygotowane szaszłyki warto doprawić naturalnymi przyprawami i ziołami, co obniży stężenie cukru. Zalecane dodatki do szaszłyków dla cukrzyków to warzywa, takie jak: pieczarki, cukinia, bakłażan, papryka, cebula, pomidorki koktajlowe. Szaszłyki można uzupełnić kawałkami piersi kurczaka, łososia, świeżego tuńczyka lub krewetkami. Można użyć także sera halloumi i tofu.
Osoby na diecie cukrzycowej powinny rozpoczynać kompozycję talerze od warzyw, a te powinny zajmować jego większość. Świetnie do tego nadadzą się: szparagi, grzyby, marchewki, brokuły, pomidory, bakłażan, cukinia, fenkuł, czosnek, kalafior. uważać należy na kukurydzę i ziemniaki. Doskonałym uzupełnieniem do grillowanych mięs i ryb będą także świeże warzywa.
Kiełbasy z grilla, tak chętnie jedzone z dodatkiem pieczywa i ketchupu nie będą dobrym wyborem. Warto starannie zaplanować zakupy, czytać etykiety i wybierać kiełbasy z dobrym składem, takie jak naturalna biała kiełbasa. Ponadto powinien to być produkt o niskiej zawartości soli, a dużej mięsa (powyżej 90%). Wybierać należy kiełbasy o niskiej zawartości tłuszczu (najlepiej drobiowe) i bez skrobi, azotanów i azotynów.
Świetnym wyborem na grilla dla diabetyków będą ryby, które zawierają kwasy omega 3 i nie podwyższają poziomu cukru we krwi. Ryby takie jak łosoś, makrela, pstrąg czy tuńczyk, gdy są świeże i grillowane w ziołach będą doskonałą alternatywą dla mięs. Zdrowym wyborem będą także bogate w białka i minerały owoce morza takie jak krewetki czy kalmary.
Sklepowe ketchupy potrafią zawierać bardzo dużo cukru, należy więc bacznie czytać etykiety i wybierać te naturalne. Jeszcze więcej cukru potrafią mieć sosy BBQ dostępne na półkach i generalnie są nie wskazane.
Dobrym wyborem będzie z kolei musztarda, pod warunkiem, że nie będzie miała w składzie cukrów, syropów i miodu, jak np. naturalna musztarda Dijon. Dobrej jakości musztarda może opóźnić wchłanianie cukru z potraw.
Samodzielnie przyrządzane marynaty i sosy do grilla również nie powinny mieć w składzie cukru, syropów i miodu.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.