GUS: w II kw. więcej upadłości. M.in. w gastronomii GUS: w II kw. br. więcej upadłości, np. w gastronomii/ fot. unsplash.com

GUS: w II kw. więcej upadłości. M.in. w gastronomii

Autor: PAP Data: 12 sierpnia 2020 12:16

W II kwartale 2020 r. liczba rejestracji podmiotów gospodarczych spadła o prawie 32 proc., a liczba upadłości - wzrosła o niemal 20 proc. w porównaniu z analogicznym okresem 2019 r. - podał w środę GUS.

Zgodnie z opublikowanymi danymi urzędu statystycznego, w II kwartale zanotowano 64 410 rejestracji i 157 upadłości.

Jak podkreślił GUS, zaobserwowano mniejszą liczbę rejestracji niż rok wcześniej we wszystkich analizowanych rodzajach działalności. W budownictwie spadek wyniósł 35 proc., w usługach ponad 34 proc., w informacji i komunikacji ponad 32 proc.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Przekraczające 30 proc. spadki zanotowano także w zakwaterowaniu i gastronomii, w sekcji transport i gospodarka magazynowa, w przemyśle i w handlu.

Osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą stanowiły ponad 83 proc. wszystkich rejestracji podmiotów gospodarczych, a spółki z ograniczoną odpowiedzialnością 13,3 proc.

Liczba upadłości podmiotów gospodarczych w II kwartale 2020 r. wyniosła 157 i była o 19,8 proc. większa niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.

Wzrost liczby upadłości odnotowano w przemyśle, usługach, transporcie i gospodarce magazynowej oraz w zakwaterowaniu i gastronomii.

Spadek liczby upadłości zanotowano w handlu. Natomiast w budownictwie oraz informacji i komunikacji liczba upadłości pozostała na tym samym poziomie.

Wśród podmiotów, dla których ogłoszono upadłość 53,5 proc. stanowiły spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, 22,3 proc. osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą, a 16,6 proc. łącznie spółki komandytowe i akcyjne.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz