Partnerzy portalu
Halloween 2021: zupa dyniowa od kucharzy z Gorzowa Wlkp. Okazją do wspólnego gotowania będzie III edycja Festiwalu Dyni i Chryzantemy oraz trwający Międzynarodowy Rok Warzyw i Owoców/ fot. Unsplash

Halloween 2021: zupa dyniowa od kucharzy z Gorzowa Wlkp.

Najlepsi gorzowscy kucharze przygotują zupę dyniową. Można ją spróbować w piątek podczas III Festiwalu Dyni i Chryzantem na ryneczku przy ul. św. Jerzego w Gorzowie Wlkp. – poinformował Dariusz Wieczorek z Urzędu Miasta Gorzowa Wlkp.

Autor: PAP Data: 28 października 2021 13:26

Jak przypomniał Wieczorek, dynia to jedno z najzdrowszych warzyw jesieni, a do tego daje nieograniczone możliwości w kuchni, choć od wielu lat największą popularnością cieszy się zupa dyniowa.

"O tym, czego potrzebujemy do jej przygotowania, jak długo trwa jej gotowanie oraz jakich kulinarnych sztuczek użyć w procesie przygotowania, opowiedzą kucharze z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie - nauczyciele i absolwenci. A wszystko w najbliższy piątek na ryneczku przy ul. św. Jerzego" - dodał.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Kamil Tużnik, Bartosz Wicherek i Dawid Tillmann wraz z uczniami będą gotować zupę dyniową i częstować nią klientów targowiska. Przygotowywanie zupy rozpocznie się około godziny 9.30, a jej degustacja po godz. 10.00. Na klientów tego dnia czekają też inne niespodzianki.

Okazją do wspólnego gotowania będzie III edycja Festiwalu Dyni i Chryzantemy oraz trwający Międzynarodowy Rok Warzyw i Owoców. W jego ramach Gorzowski Rynek Hurtowy (GRH), "gastronomik" i magistrat organizują przez cały rok wydarzenia, których celem jest przekonanie gorzowian do zwiększenia ilości warzyw i owoców w codziennej diecie.

Festiwal Dyni i Chryzantemy

Festiwal Dyni i Chryzantemy jest organizowany w ostatni piątek października.

"Festiwal jest okazją, by kupcy w sposób szczególny wyeksponowali swój towar, a my zadbamy o to, by tego dnia nikt nie wyszedł z ryneczku bez dyni czy donicy z chryzantemą" - zapowiedziała prezes GRH Agata Dusińska.

"Dyniowe gotowanie" to kolejna wspólna kulinarna akcja GRH, Zespołu Szkół Gastronomicznych i miasta. Na gorzowskim ryneczku przy Jerzego powstał gorzowski przysmak jabłkowy - masło z lokalnej odmiany jabłek - z renety lansberskiej i gorzowski barszcz wigilijny. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.