Obok mortadeli ciężko przejść obojętnie - to jeden z tych produktów, który albo się kocha albo nienawidzi. Jest także składnikiem kultowego dania znanego z "Kuchennych Rewolucji" Magdy Gessler. Jak zrobić sałatkę szwabską?
Sałatka szwabska stała się hitem w restauracjach, które przeszły "Kuchenne Rewolucje" Magdy Gessler. To prosta sałatka wywodząca się z kuchni niemieckiej (słynącej z sałatek, nie tylko ziemniaczanych, ale i śledziowych, makaronowych czy słynnej Fleischsalat), którą jednak dzięki powszechności składników równie łatwo przyrządzić w Polsce.
To sałatka, której wykonanie opanuje każdy, a jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Jak zrobić sałatkę szwabską z przepisu Magdy Gessler?
Składniki
Krok 1. W piórka należy pokroić cebulę, posypać ją solą i odstawić do puszczenia soków. Następnie w kostkę pokroić pomidory, ogórki i paprykę, a mortadelę w paski. Wymieszać całość do połączenia.
Krok 2. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do tego czosnek, oliwę, cukier, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz i wymieszać całość tworząc sos. Dodać go do sałatki i ponownie wymieszać całość. Przed podaniem najlepiej schłodzić i posypać szczypiorkiem.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.