×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Hit "Kuchennych Rewolucji". Jak zrobić sałatkę szwabską Magdy Gessler?
Przepis Magdy Gessler na sałatkę szwabską jest prosty. | fot. Kuchenne Rewolucje/Facebook

Hit "Kuchennych Rewolucji". Jak zrobić sałatkę szwabską Magdy Gessler?

Autor: Witold Stech Data: 27 marca 2023 16:40

Obok mortadeli ciężko przejść obojętnie - to jeden z tych produktów, który albo się kocha albo nienawidzi. Jest także składnikiem kultowego dania znanego z "Kuchennych Rewolucji" Magdy Gessler. Jak zrobić sałatkę szwabską?

Sałatka szwabska stała się hitem w restauracjach, które przeszły "Kuchenne Rewolucje" Magdy Gessler. To prosta sałatka wywodząca się z kuchni niemieckiej (słynącej z sałatek, nie tylko ziemniaczanych, ale i śledziowych, makaronowych czy słynnej Fleischsalat), którą jednak dzięki powszechności składników równie łatwo przyrządzić w Polsce.

Sałatka szwabska z mortadeli - przepis Magdy Gessler

To sałatka, której wykonanie opanuje każdy, a jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Jak zrobić sałatkę szwabską z przepisu Magdy Gessler?

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Składniki

  • 350 g mortadeli
  • dwa pomidory
  • 100 g białej cebuli czosnkowej
  • korniszony (ilość uznaniowa)
  • papryka konserwowa (ilość uznaniowa)
  • szczypiorek (ilość uznaniowa)
  • ząbek czosnku
  • cztery łyżki musztardy
  • dwie łyżki soku z cytryny
  • dwie łyżki oliwy
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka szwabska z mortadelą stała się hitem po "Kuchennych Rewolucjach" | zdj. ilustracyjne, fot. Shutterstock

Przepis na sałatkę szwabską z mortadeli - wykonanie krok po kroku

Krok 1. W piórka należy pokroić cebulę, posypać ją solą i odstawić do puszczenia soków. Następnie w kostkę pokroić pomidory, ogórki i paprykę, a mortadelę w paski. Wymieszać całość do połączenia.

Krok 2. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do tego czosnek, oliwę, cukier, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz i wymieszać całość tworząc sos. Dodać go do sałatki i ponownie wymieszać całość. Przed podaniem najlepiej schłodzić i posypać szczypiorkiem.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz