Wiosną 2020 roku podczas pierwszej fali pandemii gastronomia pomimo własnych problemów związanych z zamknięciem lokali potrafiła zmobilizować się i dzielnie wspierać walczących z koronawirusem medyków.
Teraz w obliczu wojny na Ukrainie Polacy oraz sektor gastronomiczny w kraju nad Wisłą ponownie stają na wysokości zadania i pomagają na wszelkie możliwe sposoby Ukraińcom.
Na pomoc zmarzniętym i wygłodniałym obywatelom Ukrainy, którzy godziny spędzili na dotarciu do granicy polsko - ukraińskiej, popędziły food trucki z całej Polski. Akcje gotowania na granicy zainicjowali m.in. Michał Skoczek ze Street Food Polska oraz twórcy zjazdu food trucków Żarcie na Kółkach, łącząc swoje siły w Moniką Brodką.
{fb;https://www.facebook.com/zarcienakolkach/photos/a.454985504599955/4710987988999664/}
Każdy pomaga jak potrafi. Część stołecznych restauracji jak np. Czerwony Wieprz zaoferowały darmowe posiłki wszystkim obywatelom Ukrainy.
{fb;https://www.facebook.com/photo?fbid=4884738014936822&set=a.1002094239867905}
Na podobny ruch zdecydowała się Anna Klajmon, szefowa kuchni w stołecznej Cafe Kulturalna, której zespół tworzą w dużej części obywatele Ukrainy. Dd kilku dni Ania gotuje codziennie nawet 600 porcji zupy dla uchodźców z Ukrainy
{instagram;https://www.instagram.com/p/Caj8QgII10y/}
Z kolei inne lokale jak np. stołeczny LAS organizują zbiórkę niezbędnych, codziennych środków do życia, które zostaną przekazane na Ukrainę.
{fb;https://www.facebook.com/las.warszawa/photos/a.2099330897009287/3085788425030191/}
W zbiórkę potrzebnych środków do życia zaangażował się również świeżo upieczony juror programu MasterChef Junior Tomasz Jakubiak. Kucharz razem ze swoim przyjacielem w gdańskiej restauracji Schabowy Mielony i Takie Tam zorganizował punkt zbiórki rzeczy potrzebnych do życia, które zostaną przekazane Ukrainie.
{instagram;https://www.instagram.com/p/CacwzCtswBJ/}
Właściciele hotelu "Duet" w Chełmie zawiesili dotychczasową działalność hotelarską, aby przyjąć uchodźców z Ukrainy. Wnętrza hotelu zamieniły się w centrum pomocy dla obywateli kraju ogarniętego wojną. Hotel zapewnia im wyżywienie oraz nocleg.
Z kolei Polski Holding Hotelowy zgłosił swoje hotele do urzędów wojewódzkich w ramach pomocy obywatelom Ukrainy uciekającym przed wojną. Na podobne kroki zdecydowały się także inne hotele w całym kraju.
{fb;https://www.facebook.com/PolskiHoldingHotelowy/photos/a.226566127742659/1564771477255444/?type=3}
Kolejne sieci handlowe wycofują z ofert swoich sklepów wszystkie produkty pochodzące z Rosji i Białorusi. Podobną drogą poszła część lokali gastronomicznych, które ze swojej oferty postanowiły wycofać produkty pochodzenia rosyjskiego. W mediach społecznościowych restauracji należących do Artura Jarczyńskiego pojawił się film, na którym widać, jak rosyjska wódka jest wylewana do toalety.
{instagram;https://www.instagram.com/p/CahfYbOAf7t/}
Na bojkot rosyjskich produktów zdecydował się również Jacek Trybuchowski, współwłaściciel restauracji Nine's, którą prowadzi wspólnie z Robertem Lewandowskim.
{linkedin;6903662226167992320}
Wymienione powyżej przykłady to część wielkiej pomocy niesionej przez sektor HoReCa Ukrainie. Śledzimy gastronomię na co dzień i widzimy, jak wiele dobra przekazuje naszym wschodnim sąsiadom. Z przyjemnością będziemy o tym pisać i nagłaśniać wszelkie tego typu akcje, bo zasługują na wielkie brawa. Piszczcie do nas i przesyłajcie informacje o pomocy obywatelom Ukrainy, a my z pewnością opublikujemy artykuły na ten temat. Horeca razem dla Ukrainy!