Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej wyraża stanowczy sprzeciw dyskryminacji niezaszczepionych pracowników i przesuwania ich na inne stanowiska i funkcje.
Jak informuje IGGP, segment Ho-Ga-Tur jest najbardziej poszkodowanym segmentem gospodarki w czasie pandemii COVID-19. Tylko w branży gastronomicznej PKB z 37 mld w 2019 roku spadł do 20 mld PLN w 2021. Na przestrzeni dwóch lat to spadek o prawie 50 proc. W tym czasie zamknęło się albo przebranżowiło około 20 000 lokali gastronomicznych, a z pracy odeszło 200 tys. wykwalifikowanych pracowników.
- Średnia płaca miesięczna brutto w gastronomii wynosi 4300 zł i jest to najniższa płaca średnia w branży usługowej, przy konieczności pracy w soboty i w niedziele, bo jak powszechnie wiadomo lokale gastronomiczne zwykle działają siedem dni w tygodniu, bez żadnej przerwy. Równocześnie ok. 50 000 osób poszukuje pracy w branży gastronomicznej, ale nie za jałmużnę a godziwe wynagrodzenie - podaje IGGP.
Jednocześnie, jak przytacza Izba, branża ma słabą reputację społeczną - opinie, że panuje drożyzna w restauracjach, pracownicy są zatrudnieni na umowach śmieciowych, praca jest w nienormowanych godzinach, od rana do późnych godzin nocnych. Ostatnie miesiące 2021 r. to galopująca inflacja cen zakupu napojów i żywności i drastyczny wzrost opłat za gaz i prąd. Zadłużenie branży gastronomicznej tylko do dostawców surowców zbliża się do astronomicznej sumy 1 miliarda złotych. Bankrutują wielopokoleniowe biznesy rodzinne, zwykle małe i średnie firmy.
- I w tej sytuacji globalnego kryzysu gastronomii, posłanki i posłowie Sejmu RP serwują projekt ustawy nr 1846 dyskryminujący pracowników, gości lokali gastronomicznych, a tym samym jeszcze bardziej ograniczający przychody dla branży i bezpośrednio wpływający na pogorszenie płynności finansowej tego sektora gospodarki. Zamiast edukacyjnych programów zdrowego trybu życia, w zaproponowanym projekcie zmusza się pracodawców do legitymowania i sprawdzania stanu zdrowia pracowników! - pisze IGGP .
Nie ma podstaw prawnych do żądania od gości lokali gastronomicznych uzyskania informacji na temat ich szczepienia. Niewiadomą pozostaje również kwestia zasad weryfikacji oraz tego, kto byłby do takiej roli uprawniony - podkreśla Izba.
Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej wyraża również stanowczy sprzeciw dyskryminacji niezaszczepionych pracowników i przesuwania ich na inne stanowiska i funkcje.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.