Partnerzy portalu
IGGP stanowczo przeciwko dyskryminacji niezaszczepionych pracowników Nie ma podstaw prawnych do żądania od gości lokali gastronomicznych uzyskania informacji na temat ich szczepienia; fot. shutterstock

IGGP stanowczo przeciwko dyskryminacji niezaszczepionych pracowników

Autor: AW Data: 12 stycznia 2022 16:53

Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej wyraża stanowczy sprzeciw dyskryminacji niezaszczepionych pracowników i przesuwania ich na inne stanowiska i funkcje.

Sytuacja gastronomii

Jak informuje IGGP, segment Ho-Ga-Tur jest najbardziej poszkodowanym segmentem gospodarki w czasie pandemii COVID-19. Tylko w branży gastronomicznej PKB z 37 mld w 2019 roku spadł do 20 mld PLN w 2021. Na przestrzeni dwóch lat to spadek o prawie 50 proc. W tym czasie zamknęło się albo przebranżowiło około 20 000 lokali gastronomicznych, a z pracy odeszło 200 tys. wykwalifikowanych pracowników. 

- Średnia płaca miesięczna brutto w gastronomii wynosi 4300 zł i jest to najniższa płaca średnia w branży usługowej, przy konieczności pracy w soboty i w niedziele, bo jak powszechnie wiadomo lokale gastronomiczne zwykle działają siedem dni w tygodniu, bez żadnej przerwy. Równocześnie ok. 50 000 osób poszukuje pracy w branży gastronomicznej, ale nie za jałmużnę a godziwe wynagrodzenie - podaje IGGP.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Jednocześnie, jak przytacza Izba, branża ma słabą reputację społeczną - opinie, że panuje drożyzna w restauracjach, pracownicy są zatrudnieni na umowach śmieciowych, praca jest w nienormowanych godzinach, od rana do późnych godzin nocnych. Ostatnie miesiące 2021 r. to galopująca inflacja cen zakupu napojów i żywności i drastyczny wzrost opłat za gaz i prąd. Zadłużenie branży gastronomicznej tylko do dostawców surowców zbliża się do astronomicznej sumy 1 miliarda złotych. Bankrutują wielopokoleniowe biznesy rodzinne, zwykle małe i średnie firmy.

- I w tej sytuacji globalnego kryzysu gastronomii, posłanki i posłowie Sejmu RP serwują projekt ustawy nr 1846 dyskryminujący pracowników, gości lokali gastronomicznych, a tym samym jeszcze bardziej ograniczający przychody dla branży i bezpośrednio wpływający na pogorszenie płynności finansowej tego sektora gospodarki. Zamiast edukacyjnych programów zdrowego trybu życia, w zaproponowanym projekcie zmusza się pracodawców do legitymowania i sprawdzania stanu zdrowia pracowników! - pisze IGGP .

Weryfikacja zaszczepienia

Nie ma podstaw prawnych do żądania od gości lokali gastronomicznych uzyskania informacji na temat ich szczepienia. Niewiadomą pozostaje również kwestia zasad weryfikacji oraz tego, kto byłby do takiej roli uprawniony - podkreśla Izba.

Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej wyraża również stanowczy sprzeciw dyskryminacji niezaszczepionych pracowników i przesuwania ich na inne stanowiska i funkcje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • kajman

    Ten kto się szczepi dba o swoje zdrowie ,
    oraz ten kto się nie szczepi również dba oswoję zdrowie .
    Dyskryminacja i segregacja ludzi przypomina trochę ,, stary garnitur z nowym guzikiem ,,
  • Regent

    Gdzie indziej się daje weryfikować. Nie ma problemu, że niewiadomo kto może. Mogą osoby uprawnione i sprawdzają. U nas jak zwykle niemoc i ogólna partyzantka. Fikcyjne certyfikaty, fikcyjne badania itd itp. Z pewnością takie zachowania nie budują zaufania społecznego. Swoją drogą ciekawe kto zasiada w tej izbie....