Partnerzy portalu
Ile można zarobić w HoReCa? Pracownicy poszukiwani Oferowana stawka dla kelnera to18-21 brutto; fot. unsplash

Ile można zarobić w HoReCa? Pracownicy poszukiwani

Zawsze było więcej ofert niż pracowników sezonowych, jednakże ten rok jest zdecydowanie trudniejszy ze względu na przebranżowienie się wielu pracowników - mówi Aleksandra Micewicz, specjalista ds. rekrutacji w GI Group.

Autor: horecatrends.pl Data: 21 czerwca 2021 08:28

Jak w tym roku wygląda zapotrzebowanie na pracowników do gastronomii i hoteli? Kto jest najbardziej poszukiwany?

Aleksandra Micewicz, specjalista ds. rekrutacji w GI Group: Poszukiwani są pracownicy na wszystkie stanowiska w tej branży, tzn. recepcjoniści, kucharze, pomoce kuchenne, kelnerzy, pokojowe. Zniesienie obostrzeń oraz nadchodzący sezon wakacyjny pokazały, że jest zainteresowanie tymi usługami. Hotele oraz restauracje muszą zwiększyć liczbę pracowników, ponieważ aktualny stan jest niewystarczający do obsługi gości.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Czy trudno znaleźć pracowników sezonowych? 

Zawsze było więcej ofert niż pracowników sezonowych, jednakże ten rok jest zdecydowanie trudniejszy ze względu na przebranżowienie się wielu pracowników. Długie oczekiwanie na otwarcie restauracji i hoteli, niepewność co do zatrudnienia, krótkie umowy bądź umowy zlecenia zmusiły wielu specjalistów z obszaru HoReCa do zmiany branży.

Oferty pojawiają się w serwisach agencji rekrutacyjnych, takich jak Gi Group, na wielu portalach ogłoszeniowych oraz grupach facebook czy też portal lokalnych. Także można je znaleźć w zakładce Kariera bezpośrednio na stronach pracodawców.

Jak wyglądają stawki w tym roku? Czy widać podwyżki?

Stawki są uzależnione od doświadczenia danego kandydata oraz formy zatrudnienia (umowa zlecenie czy umowa o pracę). I oczywiście od dostępności danych specjalistów na rynku.

Kelner/ka: 18-21 brutto

Recepcjonista/ka: 18-21 brutto

Kucharz: 25-35 brutto

Pomoc kuchenna: 19-23 brutto

Pokojowa: 18-23 brutto

Czym dodatkowo pracodawcy starają się zachęcić potencjalnych pracowników?

Pracownicy bogatsi o doświadczenia z ubiegłego roku będą bardziej weryfikować miejsca pracy oraz formę zatrudnienia. Myślę, że brak umowy oraz nieelastyczny grafik pracy to główne czynniki, które zadecydują o zaniechaniu ewentualnej współpracy. Byli pracownicy gastronomii czy też studenci są obecnie bardziej otwarci na sektory, o których wcześniej nie myśleli, np. praca w logistyce, w produkcji. Stabilność zatrudnienia oraz stałe godziny pracy to duży plus danej oferty pracy.

Czy w związku z pandemią pojawiły się nowe wymogi dla kandydatów na te zawody?

Aktualna sytuacja na rynku nie sprzyja zwiększaniu wymogów względem kandydatów, ze względu na duże zapotrzebowanie pracodawców w tych sektorach oraz brak potencjalnych pracowników na dane stanowiska. Elastyczność oraz otwartość na pracowników z mniejszych doświadczeniem (do tzw. przyuczenia) pozwoli pracodawcom uzupełnić wakaty.  

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.