Partnerzy portalu
Inflacja najszybciej dotknie najmniej zarabiających, w tym pracowników HoReCa Inflacja najszybciej dotknie najmniej zarabiających, wśród nich zatrudnionych w branży HoReCa, m.in. kelnerów i recepcjonistów. Fot. Shutterstock

Inflacja najszybciej dotknie najmniej zarabiających, w tym pracowników HoReCa

Autor: KG/horecatrends Data: 10 stycznia 2022 12:10

Obawy Polaków związane z rosnącymi cenami będą skutkowały chęcią poszukiwania sposobu na wyższy zarobek. Efekt inflacyjny najszybciej dotknie najmniej zarabiających, wśród nich zatrudnionych w branży HoReCa, m.in. kelnerów i recepcjonistów.

Jak wskazuje Krzysztof Inglot, ekspert ds. rynku pracy Personnel Service, w 2022 r. można się spodziewać większej rotacji niż w roku poprzednim, kiedy na rynku dominowała niepewność.

- Teraz fluktuacja będzie większa, zwłaszcza wśród osób najmniej zarabiających, bo ich skutki inflacji dotkną najmocniej i najszybciej. Pracownikom będzie sprzyjał deficyt kadrowy. Pamiętajmy, że mamy w gospodarce więcej wolnych miejsc pracy niż przed pandemią. Firmy potrzebują rąk do pracy, a żeby ich przyciągnąć będą musiały oferować więcej. Jedynym zagrożeniem jest spirala płacowo-cenowa - zwraca uwagę Krzysztof Inglot w komunikacie prasowym. 

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Jedna trzecia pracodawców planuje podwyżki

Uważa, że nawet co trzeci pracownik będzie szukał sposobu na to, żeby zwiększyć swoje miesięczne dochody. Z badania ARC Rynek i Opinia wynika, że 19 proc. osób poszuka dodatkowej pracy, 8 proc. będzie próbowało zmienić obecną, a 5 proc. wybierze się do swojego szefa po podwyżkę.

Pracodawcy, którzy wiedzą, że w 2022 roku jednym z największych wyzwań będzie deficyt kadrowy, planują podwyżki. Z ''Miesięcznego Indeksu Koniunktury'' Polskiego Instytutu Ekonomicznego wynika, że w grudniu 2021 roku już 30 proc. przedsiębiorców deklarowało, że w ciągu najbliższych 3 miesięcy planuje podnieść wynagrodzenia. Część podwyżek będzie wiązała się z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia, które od 1 stycznia 2022 roku wynosi 3010 zł brutto miesięcznie.

Pracownicy HoReCa będą pilnie potrzebować podwyżek pensji

 Efekt inflacyjny najszybciej dotknie najmniej zarabiających - sprzątaczki, pracowników magazynu czy zatrudnionych w branży HoReCa, m.in. kelnerów i recepcjonistów. To te zawody w pierwszej kolejności będą starały się zniwelować wpływ rosnących cen poprzez podniesienie swoich miesięcznych pensji. Właśnie w tej grupie można się również spodziewać zwiększonej rotacji.

- Pracowników będzie przyciągała wizja wyższych zarobków w innym miejscu. Zwłaszcza, że pandemia przyzwyczaiła ludzi do pewnego rodzaju elastyczności. Dobrym przykładem są pracujący w HoReCa, którzy bojąc się obostrzeń i lockdownów, szukali pracy gdzie indziej. Przyciągała ich logistyka czy przemysł. A teraz pracowników potrzeba niemal we wszystkich branżach - podsumowuje Krzysztof Inglot z Personnel Service.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz