Menu, jakie Ziemowit Owczarz, szef kuchni restauracji Isto w Katowicach przygotował na festiwal Dining Week oparte jest na smakach, jakie pamięta z dzieciństwa.
Restauracja Isto w Katowicach, której szefuje Ziemowit Owczarz przygotowała na festiwal Dining Week dwa 5-daniowe menu oraz amuse-bouche, które jest niespodzianką dla gości.
- Myślą przewodnią mojego menu na Dining Week były smaki, które pamiętam z dzieciństwa - mówi horecatrends.pl szef Ziemowit Owczarz. - Wyznaję zasadę, że jedzenie ma być przede wszystkim smaczne. Nie wymyślamy skomplikowanych dań.
Szefowi kuchni Isto zależy, żeby dania były spójne i szczere.
- Kieruję się trendami z kuchni skandynawskiej, gdzie podanie jest bardzo proste. Jest wiele restauracji, które komplikują podanie, jest ono staroświeckie, za dużo w nim kuchni francuskiej. Skandynawia jest surowa i często podaje produkt, takim jak widzimy go w jego środowisku naturalnym. Ja też chcę go tak serwować - dodaje Ziemowit Owczarz.
Isto wita gości pieczywem własnego wypieku. Wszyscy goście Dining Week otrzymują w prezencie festiwalowy cocktail Martini Fiero & Kinley Tonic Water.
Amuse-bouche to niespodzianka-prezent dla gości. Ziemowit Owczarz przygotował consommé z pomidora z selerem naciowym i olejem z koperku.
Pierwsza propozycja z 5-daniowego menu to brioche - we wersji bezmięsnej z grzybami shiitake i chrzanem, w mięsnej z ozorkiem.
Młody ziemniak / bób / palona cebula dymka (w menu mięsnym z dodatkiem lardo).
Ravioli / kukurydza / piklowany kalafior curry. Kolba kukurydzy to wspomnienie przekąsek jakie je się podczas letnich wakacji.
Danie główne w menu z mięsem to policzek wieprzowy / młoda kapusta / czosnek niedźwiedzi, a w bezmięsnym gratin / młoda kapusta / czosnek niedźwiedzi. Danie nawiązuje do pieczonek.
Truskawki / czarny bez / śmietana
Festiwal Dining Week trwa do 31 lipca. Bohaterem tej edycji jest amuse-bouche
Czytaj też Co Aleksander Baron przygotował dla Frank Winebar na Dining Week?
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.