Partnerzy portalu
Isto zaprosiło gości Dining Week do krainy smaków dzieciństwa Policzek wieprzowy / młoda kapusta / czosnek niedźwiedzi w restauracji Isto w Katowicach. Zdjęcia: Katarzyna Gubała/PTWP

Isto zaprosiło gości Dining Week do krainy smaków dzieciństwa

Autor: Katarzyna Gubała Data: 25 lipca 2022 13:00

Menu, jakie Ziemowit Owczarz, szef kuchni restauracji Isto w Katowicach przygotował na festiwal Dining Week oparte jest na smakach, jakie pamięta z dzieciństwa.

Restauracja Isto w Katowicach, której szefuje Ziemowit Owczarz przygotowała na festiwal Dining Week dwa 5-daniowe menu oraz amuse-bouche, które jest niespodzianką dla gości. 

- Myślą przewodnią mojego menu na Dining Week były smaki, które pamiętam z dzieciństwa - mówi horecatrends.pl szef Ziemowit Owczarz. - Wyznaję zasadę, że jedzenie ma być przede wszystkim smaczne. Nie wymyślamy skomplikowanych dań.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Szefowi kuchni Isto zależy, żeby dania były spójne i szczere.

- Kieruję się trendami z kuchni skandynawskiej, gdzie podanie jest bardzo proste. Jest wiele restauracji, które komplikują podanie, jest ono staroświeckie, za dużo w nim kuchni francuskiej. Skandynawia jest surowa i często podaje produkt, takim jak widzimy go w jego środowisku naturalnym. Ja też chcę go tak serwować - dodaje Ziemowit Owczarz. 

Isto wita gości pieczywem własnego wypieku. Wszyscy goście Dining Week otrzymują w prezencie festiwalowy cocktail Martini Fiero & Kinley Tonic Water. 

Amuse-bouche to niespodzianka-prezent dla gości. Ziemowit Owczarz przygotował consommé z pomidora z selerem naciowym i olejem z koperku. 

Pierwsza propozycja z 5-daniowego menu to brioche - we wersji bezmięsnej z grzybami shiitake i chrzanem, w mięsnej z ozorkiem. 

Młody ziemniak / bób / palona cebula dymka (w menu mięsnym z dodatkiem lardo).

MŁODY ZIEMNIAK.jpg

Ravioli / kukurydza / piklowany kalafior curry. Kolba kukurydzy to wspomnienie przekąsek jakie je się podczas letnich wakacji.

Danie główne w menu z mięsem to policzek wieprzowy / młoda kapusta / czosnek niedźwiedzi, a w bezmięsnym gratin / młoda kapusta / czosnek niedźwiedzi. Danie nawiązuje do pieczonek. 

Truskawki / czarny bez / śmietana

Festiwal Dining Week trwa do 31 lipca. Bohaterem tej edycji jest amuse-bouche

Czytaj też Co Aleksander Baron przygotował dla Frank Winebar na Dining Week?

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz