Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej powołała Rzecznika Interesu Gastronomów



horecatrends.pl/informacja prasowa - 18 września 2020 10:44


Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej powołała Biuro Rzecznika Interesu Gastronomów, który będzie reprezentował przedsiębiorców branży gastronomicznej przed instytucjami Państwowymi, samorządowymi do Premiera Rządu włącznie. Jednym z pierwszych zadań IGGP będzie obniżenie VAT-u do 8%na wszystkie usługi gastronomiczne.

Nowo powołana Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej aktywnie chce działać na rzecz przedsiębiorców, uruchamiając Biuro Rzecznika Interesu Gastronomów, chroniąc ich przed skutkami kryzysu.

- Rzecznik Interesu Gastronomów ma dać pewność, że na rynku gastronomicznym, można mówić jednym głosem, który będzie słyszalny a  pojedyncze postulaty każdego najmniejszego przedsiębiorcy będą reprezentowane, aż do skutku - powiedział Sławomir Grzyb, sekretarz generalny Izby.

Najważniejsze zadania i perspektywy na najbliższe miesiące i lata  przedstawili  członkowie zarządu i rady IGGP na konferencji inauguracyjnej, która odbyła się 16 września 2020 r. w restauracji Kuchnia Żoliborz w Warszawie.

- 28 lipca br. Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej została zarejestrowana w KRS, a pod Statutem podpisało się 144 członków założycieli, a organizacja jest otwarta dla  wszystkich podmiotów związanych z sektorem gastronomicznym głównie restauratorów i gastronomów prowadzących nawet jeden mały lokal gastronomiczny,  ale mogą przystąpić również producenci i dostawcy . Poprawa sytuacji w firmach gastronomicznych w czasie kryzysu zależy m.in. od redukcji obciążeń finansowych, wprowadzenia jednolitej 8 proc. stawki VAT na usługi gastronomiczne i obniżenia stawek ZUS. Apelujemy do rządu o dokonanie takich zmian. Ratunek dla branży jest w rękach premiera - powiedział Jacek Czauderna, prezes Izby.

Obecny na konferencji był Cezary Kaźmierczak -  prezes Związku Przedsiębiorców i Pracodawców, który to Związek już zwrócił się do rządu w imieniu branży gastronomicznej z propozycją zastosowania ujednoliconej stawki VAT na wszystkie usługi, co miałoby stanowić remedium na obecny kryzys.

- Chcemy, aby stawka 23 proc. zniknęła z gastronomii, a na jej miejsce wprowadzono tylko 8 proc. To by nam pomogło. Dodajmy, że obecnie w branży obowiązują trzy stawki tego podatku: 5 proc., 8 proc. i 23 proc. – Zaproponowaliśmy, by wszystkie usługi w gastronomii były objęte stawką 8 proc., stosowaną obecnie w blisko 50 proc. operacji. Chcemy, by było tak, jak jest w Niemczech: pijesz alkohol, kawę czy jesz ośmiorniczki – za wszystko płacisz 8 proc. podatku - wyjaśnił Cezary Kazimierczak.

Przypomnijmy, że Związku Przedsiębiorców i Pracodawców zrzeszający 51 889 przedsiębiorców zatrudniających 576 917 pracowników  jest uczestnikiem Rady Dialogu Społecznego.

Prezes Jacek Czauderna jest praktykiem z 30-to letnim stażem i doświadczeniem gastronomicznym w tym w korporacjach Żywiec i Nestle, a od ponad 10 lat niezależny przedsiębiorca, trener i doradca biznesowy z branży gastronomicznej. Posiada własne restauracje i zajmuje się również dystrybucją kawy, herbaty i ekspresów.

Przewodniczącym rady jest Waldemar Hołówka, od 21 roku życia związany z branżą hotelarsko-gastronomiczną. Jest współtwórcą Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, współzałożycielem elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, byłym wiceprezesem Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników – w regionie łódzkim. Jest także jednym z fundatorów i współzałożycieli aktywnie działających Fundacji - Polisch Prestige Hotel’s &Resorts (obecnie w ramach Harmony Polish Hotels) oraz Fundacji Promocji Polskiej Żywności.

W radzie Izby zasiada również Iwona Niemczewska jako wiceprzewodnicząca - restauratorka ze Szczecina, która jest również wiceprezesem Klubu Szefów Kuchni oraz członkiem zarządu Chaine des Rotisseur w Polsce.

Głos zabrakli na konferencji jeszcze wiceprzewodniczący Izby Maciej Podlaszewski – restaurator z Torunia, który mówił o konieczności unifikacji przepisów samorządów lokalnych w przedmiocie opłat i zasad najmu powierzchni miejskich przy wykorzystaniu najlepszych praktyk z Europy.

Najmłodszym przedsiębiorcą członkiem rady jest Michał Strot – 25-cio letni restaurator z Gdańska, który zachęcał do uczestnictwa w Izbie młodych gastronomów.

Na temat zminimalizowanie obostrzeń przy organizacji imprez okolicznościowych –  głównie wesel mówił sekretarz Generalny Izby Sławomir Grzyb, który jest byłym już restauratorem ale najstarszym stażem (20 lat) „bloger gastronomiczny” w Polsce.

W Zarządzie zasiada również Jarosław Walczyk – jeden z najlepszych mistrzów kulinarnych w kraju, który jest współzałożycielem i fundatorem prestiżowej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, gdzie pełni funkcję Prezesa fundacji.

Radę Izby uzupełniają, jako wiceprzewodniczący: Dariusz Strot – przedsiębiorca i restaurator z Olsztyna, oraz Rafał Krzycki – przedsiębiorca z Warszawy, od 20 lat związany z branżą HoReCa, zarządzał wieloma tytułami czasopism branżowych, tworzy treści edukacyjne, doradcze oraz newsowe dla menedżerów HoReCa, jest również sekretarzem rady.

Członkami rady Izby są jeszcze: Marcin Soból - prezes stowarzyszenia Euro Toques Polska, które zrzesza szefów kuchni i kucharzy, szef kuchni z 26 letnim stażem, na co dzień zarządzający kuchnią w restauracji Krasnodwór,  która w 2018 i 2019 r. znalazła się w gronie 100 najlepszych restauracji w Polsce oraz Marcin Socha – wiceprezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, szef kuchni Vienna House Andel's Cracow.