×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Ja grillować kaszankę? Sposoby na kaszankę w folii i bez niej
Kaszankę można grillować na ruszcie ale także w folii. | fot. Pixabay

Ja grillować kaszankę? Sposoby na kaszankę w folii i bez niej

Autor: WS Data: 16 kwietnia 2023 10:18

Kaszankę przyrządza się zwykle na patelni, ale swoich miłośników ma również w wersji grillowanej. Jak ją przyrządzić?

Jest popularna w kuchni polskiej, czeskiej, słowackiej, niemieckiej i węgierskiej, a na Górnym Śląsku nazywa się ją krupniokiem (od 2016 roku krupniok śląski dzierży certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego).

Kaszanka to wyrób z kaszy (gryczanej lub jęczmiennej), krwi i podrobów wieprzowych - wątroby, płuc, skórek, ozorów i tłuszczu. Wytwarza ją się zwykle przy okazji świniobicia, z dodatkiem przyprawa, takich jak: cebula, majeranek, pieprz, w osłonce z jelita.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Jak grillować kaszankę? Przepis na kaszankę z grilla w folii

Kaszankę można grillować w całości na ruszcie, najlepiej na brzegu grilla, należy jednak postępować z nią ostrożnie. Aby przyrządzić kaszankę z grilla w folii, należy ją obrać, obłożyć cebulą i ziołami i w ten sposób grillować w folii.

Zaczynamy od obrania jej ze skórki i wyłożenia na folii. Cebulę kroimy w kostkę i dodajmy do kaszanki, doprawiamy majerankiem oraz pieprzem, po czym zawijamy w folię i grillujemy ok. 15 minut.

Zamiast cebuli można wykorzystać także kapustę kiszoną i obficie wymieszać ją z kaszanką po ułożeniu na folii. W innej wersji - cebulę można uzupełnić także jabłkiem pokrojonym w cząstki i grillować je razem.

Kaszanka z grilla z kieszonką na cebulę lub kapustę - jak ją zrobić?

W tej wersji kaszanki nie wyjmuje się ze skórki, a nacina. Tworząc podłużne nacięcie pod koniec grillowania kaszanki otrzymujemy kieszonkę, w której możemy umieścić wcześniej podsmażoną cebulkę lub kapustę kiszoną. Grillujemy na folii, podajemy klasycznie, np. z musztardą lub ketchupem.

Kaszanka z grilla z cebulką marynowaną

Cebulę do kaszanki można również marynować. W tym celu przygotowujemy marynatę z oliwy, wędzonej papryki, czosnku przeciśniętego przez praskę, soli i pieprzu i wrzucamy do niej cebulę pokrojona w krążki na ok 20 minut. Dla urozmaicenia można uformować łódeczki z folii i wyłożyć je cebulą, na niej położyć kaszankę i przykryć kolejną warstwą cebuli.

Kaszanka z grilla - kcal i wartości odżywcze

Kaszanka ma w sobie krew, co sprawia, że jest wartościowym daniem bogatym w żelazo hemowe oraz magnez i cynk. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B, fosfor, miedź i potas. Kasza dostarcza z kolei błonnika. Jest przy tym jednak dość kaloryczna i zawiera tłuszcze nasycone. 100 g kaszanki może zawierać ok. 380 kcal.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz