×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Jajecznica ze szpinakiem. Można na prosto, albo na bogato, jak Ania Lewandowska
jak zrobić jajecznicę ze szpinakiem? | fot. Shutterstock

Jajecznica ze szpinakiem. Można na prosto, albo na bogato, jak Ania Lewandowska

Autor: Witold Stech Data: 16 maja 2023 15:34

Maj to tradycyjnie początek sezonu na szpinak. A skoro szpinak to cała gama dań, w tym popularne tarty, pierogi i sałatki. Szpinak może też być składnikiem jajecznicy. Jak ją zrobić?

Do przygotowania jajecznicy ze szpinakiem nada się zarówno świeży, jak i mrożony szpinak. W przypadku tej pierwszej opcji, jego liście należy przed wykorzystaniem dokładnie oczyścić.

Podstawowy przepis na jajecznicę ze szpinakiem nie jest przesadnie skomplikowany i wymaga wykorzystania jedynie kilku składników, w tym jajek, masła, szpinaku i przypraw.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Przepis na jajecznicę ze szpinakiem - składniki

  • 4 jajka
  • szklanka liści szpinaku
  • mała cebula
  • łyżka mleka
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz

Jak zrobić jajecznicę ze szpinakiem? Krok po kroku

Krok 1. Na początku należy posiekać cebulę (obraną) i podsmażyć ją na rozgrzanym na patelni maśle.

Krok 2. Następnie dodaje się szpinak i dusi przez kilka minut, po czym dodaje roztrzepane z łyżką mleka jajka, sól i pieprz.

Krok 3. Mieszamy całość i smażymy do ścięcia jajek na małym ogniu. Opcjonalnym składnikiem może być np. dobrze komponująca się (chociażby w sałatkach) ze szpinakiem feta. Kostki tego sera można wymieszać z liśćmi przed dodaniem jajek.

Jajecznica ze szpinakiem wg Ani Lewandowskiej. Jak ją robi?

Do jajecznicy ze szpinakiem, tak jak w przypadku podstawowej wersji, można dodać oczywiście znacznie więcej składników, niż tylko te podstawowe. Anna Lewandowska podzieliła się jakiś czas temu przepisem, w którym wykorzystuje także polędwicę z indyka, pomidory, marchewkę oraz awokado.

Składniki na jajecznicę ze szpinakiem Ani Lewandowskiej

  • 6 dużych jaj
  • 60 g polędwicy z indyka
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 2 pomidory
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Przepis na jajecznicę ze szpinakiem wg Anny Lewandowskiej - krok po kroku

Krok 1. W kostkę kroimy polędwicę, cebulę już obraną, awokado oraz pomidory, a a marchewkę ścieramy na tarce.

Krok 2. Masło klarowane roztapiamy na patelni i podsmażamy na nim cebulę i marchewki, dodając później polędwicę i mieszając.

Krok 3. Kolejnym krokiem jest dodanie pomidorów i szpinaku i wymieszanie składników po raz kolejny, po czym - dodanie oddzielonych od żółtek białek jaj.

Krok 4. Po ścięciu białek dodajemy żółtka oraz awokado, a całość doprawiamy i mieszamy. Podajemy z pieczywem.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz