Maj to tradycyjnie początek sezonu na szpinak. A skoro szpinak to cała gama dań, w tym popularne tarty, pierogi i sałatki. Szpinak może też być składnikiem jajecznicy. Jak ją zrobić?
Do przygotowania jajecznicy ze szpinakiem nada się zarówno świeży, jak i mrożony szpinak. W przypadku tej pierwszej opcji, jego liście należy przed wykorzystaniem dokładnie oczyścić.
Podstawowy przepis na jajecznicę ze szpinakiem nie jest przesadnie skomplikowany i wymaga wykorzystania jedynie kilku składników, w tym jajek, masła, szpinaku i przypraw.
Krok 1. Na początku należy posiekać cebulę (obraną) i podsmażyć ją na rozgrzanym na patelni maśle.
Krok 2. Następnie dodaje się szpinak i dusi przez kilka minut, po czym dodaje roztrzepane z łyżką mleka jajka, sól i pieprz.
Krok 3. Mieszamy całość i smażymy do ścięcia jajek na małym ogniu. Opcjonalnym składnikiem może być np. dobrze komponująca się (chociażby w sałatkach) ze szpinakiem feta. Kostki tego sera można wymieszać z liśćmi przed dodaniem jajek.
Do jajecznicy ze szpinakiem, tak jak w przypadku podstawowej wersji, można dodać oczywiście znacznie więcej składników, niż tylko te podstawowe. Anna Lewandowska podzieliła się jakiś czas temu przepisem, w którym wykorzystuje także polędwicę z indyka, pomidory, marchewkę oraz awokado.
Krok 1. W kostkę kroimy polędwicę, cebulę już obraną, awokado oraz pomidory, a a marchewkę ścieramy na tarce.
Krok 2. Masło klarowane roztapiamy na patelni i podsmażamy na nim cebulę i marchewki, dodając później polędwicę i mieszając.
Krok 3. Kolejnym krokiem jest dodanie pomidorów i szpinaku i wymieszanie składników po raz kolejny, po czym - dodanie oddzielonych od żółtek białek jaj.
Krok 4. Po ścięciu białek dodajemy żółtka oraz awokado, a całość doprawiamy i mieszamy. Podajemy z pieczywem.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.