Nadchodzi majówka 2023, a wraz z nią wielkie narodowe grillowanie. Królować będą kiełbasy i mięsa, a oprócz tego warzywa, ale to nie wszystkie dostępne opcje. Ewa Wachowicz zdradza swój przepis na pyszne grillowanie.
Sezon grillowy już niemal za pasem, a i czasu do majówki coraz mniej. Grillowanie to narodowy sport Polaków, a wśród dań z grilla corocznie królują mięsa. Kurczak, karkówka, kiełbasy i szaszłyki to dania z grilla, jakich i w tym roku nie zabraknie podczas grillowania w plenerze.
Dziennikarka i restauratorka Ewa Wachowicz podzieliła się ze swoimi czytelnikami niestandardowymi przepisami grillowymi. To grill w wersji słodkiej, bo w tym wydaniu grillowane są owoce. Nie każde do tego się nadają (truskawki, maliny czy borówki są za miękkie), ale te które da się przyrządzić na ruszcie, mogą smakować naprawdę pysznie.
Wachowicz proponuje tutaj banany, które można podać z rodzynkami oraz jabłka i brzoskwinie z dodatkiem m.in. miodu.
Składniki:
Krok 1. W rumie należy namoczyć rodzynki, a banany przekroić na pół wzdłuż i skropić je sokiem z cytryny.
Krok 2. Banany pokrywamy cukrem wymieszanym z cynamonem i nakładamy na to rodzynki. Zawijamy je w folię.
Krok 3. Grillujemy ok. 15 minut i podajemy z bitą śmietaną i cukrem waniliowym.
Składniki:
Krok 1. Łączymy cukier puder z cynamonem, a jabłka obieramy i pozbawiamy środków oraz ogonków, krojąc je na plastry.
Krok 2. Skrapiamy jabłka sokiem z cytryny i obtaczamy w cukrze z cynamonem, układając je na folii.
Krok 3. Połówki brzoskwini układamy na plastrach jabłek przeciętą stroną do góry. W dziurkę po pestce wlewamy miód oraz dodajemy 2-3 wiśnie.
Krok 4. Grillujemy ok. 15 minut do skarmelizowania miodu. Można podawać ze świeżą miętą lub melisą.
Źródło: ewawachowicz.pl
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.