×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Jak grillować owoce? Ewa Wachowicz zdradziła, które są do tego najlepsze
Jak grillować owoce? Swoimi przepisami dzieli się Ewa Wachowicz. | fot. mat. pras.

Jak grillować owoce? Ewa Wachowicz zdradziła, które są do tego najlepsze

Autor: WS Data: 30 kwietnia 2023 14:40 | Aktualizacja: 30 kwietnia 2023 15:44

Nadchodzi majówka 2023, a wraz z nią wielkie narodowe grillowanie. Królować będą kiełbasy i mięsa, a oprócz tego warzywa, ale to nie wszystkie dostępne opcje. Ewa Wachowicz zdradza swój przepis na pyszne grillowanie.

  • Do grillowania lepiej użyć twardych owoców.
  • Banany i jabłka najlepiej grillować na folii.
  • Ewa Wachowicz stawia podczas grillowania owoców na smaczne dodatki.

 Sezon grillowy już niemal za pasem, a i czasu do majówki coraz mniej. Grillowanie to narodowy sport Polaków, a wśród dań z grilla corocznie królują mięsa. Kurczak, karkówka, kiełbasy i szaszłyki to dania z grilla, jakich i w tym roku nie zabraknie podczas grillowania w plenerze.

Jak grillować owoce? Ewa Wachowicz podpowiada

Dziennikarka i restauratorka Ewa Wachowicz podzieliła się ze swoimi czytelnikami niestandardowymi przepisami grillowymi. To grill w wersji słodkiej, bo w tym wydaniu grillowane są owoce. Nie każde do tego się nadają (truskawki, maliny czy borówki są za miękkie), ale te które da się przyrządzić na ruszcie, mogą smakować naprawdę pysznie.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Wachowicz proponuje tutaj banany, które można podać z rodzynkami oraz jabłka i brzoskwinie z dodatkiem m.in. miodu.

Banany z grilla według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 4 banany
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 1 kieliszek rumu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przepis na banany z grilla Ewy Wachowicz krok po kroku:

Krok 1. W rumie należy namoczyć rodzynki, a banany przekroić na pół wzdłuż i skropić je sokiem z cytryny.

Krok 2. Banany pokrywamy cukrem wymieszanym z cynamonem i nakładamy na to rodzynki. Zawijamy je w folię.

Krok 3. Grillujemy ok. 15 minut i podajemy z bitą śmietaną i cukrem waniliowym.

Jabłka i brzoskwinie z grilla według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 jabłka
  • brzoskwinie lub nektarynki
  • miód
  • wiśnie w zalewie
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżki cynamonu
  • mięta lub melisa

Przepis na jabłka i brzoskwinie z grilla Ewy Wachowicz krok po kroku:

Krok 1. Łączymy cukier puder z cynamonem, a jabłka obieramy i pozbawiamy środków oraz ogonków, krojąc je na plastry.

Krok 2. Skrapiamy jabłka sokiem z cytryny i obtaczamy w cukrze z cynamonem, układając je na folii.

Krok 3. Połówki brzoskwini układamy na plastrach jabłek przeciętą stroną do góry. W dziurkę po pestce wlewamy miód oraz dodajemy 2-3 wiśnie.

Krok 4. Grillujemy ok. 15 minut do skarmelizowania miodu. Można podawać ze świeżą miętą lub melisą.


Źródło: ewawachowicz.pl

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz