Przewodnik turystyczno-kulinarny Taste Atlas podsumował kolejny ranking, tym razem oceniane były nie potrawy, a miasta. Właśnie opublikowano listę 100 miast, które najlepiej nadają się do próbowania lokalnych potraw. Jak wypadły polskie?
Taste Atlas regularnie publikuje różnego rodzaju kulinarne rankingi, zazwyczaj dotyczą one jednak ocen kulinarnych dań. Co do metodologii - tym razem serwis postanowił przeszukać własną bazę danych i połączyć wyniki z ocenami restauracji w Google.
Zrobiliśmy tak: połączyliśmy średnią ocen najlepszych dań lokalnych i regionalnych serwowanych w danym mieście, średnią ocen potraw serwowanych w tym mieście oraz średnią ocenę Google najlepszych restauracji tradycyjnych w tym mieście - tłumaczy Taste Atlas.
Listę miast otwierają 2 włoskie - Florencja i Rzym, a tuż za nimi plasuje się stolica Peru - Lima. Następnie ponownie włoskie miasto, tym razem Neapol, a kolejne pozycje dla Hong Kongu, Meksyku, Nowego Jorku, Paryża i Tokio. TOP 10 zamyka kolejna włoska lokalizacja - Mediolan.
W TOP 100 znalazło się miejsce dla trzech polskich miast. Najwyżej umieszczono Kraków, na miejscu 81., Warszawa znalazła się na pozycji 92., a Poznań - 95.
Taste Atlas to portal będący przewodnikiem turystycznym po tradycyjnych kuchniach, publikującym recenzje potraw i restauracji. Cyklicznie zamieszcza rankingi dotyczące m.in. najlepszych kuchni świata, najlepszych restauracji i potraw.
Ich wyniki są ogłaszane na podstawie głosowania internautów, przy czym system rozpoznaje głosy prawdziwe (śledzi inne wybory głosującego) od botów i osób, chcących sztucznie wpływać na wyniki.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.