Partnerzy portalu
Jak pandemia przedefiniowała rynek nieruchomości pod gastronomię Marek Dąbrowski, ekspert branży HoReCa

Jak pandemia przedefiniowała rynek nieruchomości pod gastronomię

Recesja, kryzys, bessa – to w biznesie zawsze czas na wyjątkowe okazje, których w czasach prosperity by nie było. Stąd ruch w biznesie nieruchomości handlowych dla gastronomii jest spory. Wielu doświadczonych inwestorów właśnie teraz szuka nowych lokali – mówi serwisowi horecatrends.pl Marek Dąbrowski, ekspert branży HoReCa.

Autor: Anna Wrona/horecatrends.pl Data: 02 marca 2021 16:29

Jakie koncepty przetrwają pandemię, a jakim będzie najtrudniej?

Trudny okres pandemii i ograniczeń jest sprawdzianem zarządzania lokalami, a szerzej mówiąc – biznesem. Doświadczani, kreatywni właściciele i managerowie są kluczem do sukcesu, a obecnie przetrwania. Łatwiej jest też większym graczom. Międzynarodowe sieci, mające usługę drive thru, i uprzywilejowane kontrakty na dowóz z wiodącymi firmami delivery, są bezpieczne i wręcz umacniają swoją pozycję. Łatwiej mają też koncepty nastawione już przed pandemią na dowóz i serwujące łatwe w dowozie dania– pizzerie, sushi, chińczyk, kebab… Najtrudniej w tym zakresie jest restauracjom fine dining, zlokalizowanym w biurowcach oraz nastawionych głównie na turystów, których obecnie brak.

Czy ponowne otwarcie się lokali wpłynie na spadek zainteresowania dostawą do domów? Czy raczej rynek food delivery utrzyma się na obecnym poziomie?

W pierwszym okresie po otwarciu lokali spadek dostaw będzie wyraźnie zauważalny, jednak w dalszej perspektywie będzie znaczącym uzupełnieniem stacjonarnych restauracji. Pandemia wymogła wprowadzenie i usprawnienie usługi delivery w praktycznie każdym lokalu. Również dotychczasowi goście odwiedzający lokale stacjonarne poznali i przyzwyczaili się do tej usługi. Znacząco przyspieszyła również rozbudowa tzw. dark kitchen. To wszystko wskazuje, iż segment food delivery będzie silny również w przyszłości.

Czy widać już zmiany w polskim krajobrazie gastronomicznym?

Tak duże zawirowania w gospodarce, handlu i życiu codziennym praktycznie całego społeczeństwa muszą wpłynąć na zmiany w każdym obszarze życia i biznesu. Zamknięcia, upadki, zmiany formatów i elastyczne działania dla przetrwania były i nadal są niezwykłym bodźcem zmian. Na znaczeniu zyskają profesjonaliści i realiści. Decyzje o wejściu w ten biznes i o otwarciu lokalu są i będą dużo wnikliwiej analizowane – i to zarówno przez osoby myślące o tym, jak i kredytujące to banki. Dużo dokładniej będą również analizowane lokalizacje i warunki najmu. Już obecnie dłużej trwa analiza i podjęcie decyzji o najmach w centrach handlowych, bez bezpośredniego wejścia za ulicy. Coraz głośniej słychać też o powiązaniu czynszu wyłącznie z obrotem lokalu. W ujęciu międzynarodowym spodziewam się również ograniczeń ekspansji sieci na nowe rynki i skupieniu się na właściwym działaniu na obecnych, już znanych.

Sadzę, że po powrocie do „normalnego” życia, polska branża gastronomiczna dosyć szybko się podniesie i odbuduje silną pozycję.

Dziękujemy za rozmowę.

Oferty dotyczące sprzedaży bądź najmu lokali dla gastronomii – na propertystock.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.