×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Jak zrobić zupę z soczewicy? To świetna alternatywa dla fasolowej i grochówki
Jak zrobić zupę z soczewicy? | fot. Shutterstock

Jak zrobić zupę z soczewicy? To świetna alternatywa dla fasolowej i grochówki

Autor: Witold Stech Data: 29 kwietnia 2023 11:55

Zazwyczaj wegetariańska, ale może być przygotowywana również z dodatkiem mięsa. Ceniona za wartości odżywcze. Zupa z soczewicy to świetna opcja na wiosenną zupę. Jak ją zrobić?

  • Zupa soczewicowa ceniona jest ze względu na wysoką zawartość cennych składników odżywczych.
  • Każda odmiana soczewicy będzie odpowiednia na zupę, może być z łuską lub bez.
  • Wśród innych składników królują rozmaite warzywa oraz przyprawy.

Jeśli chodzi o zupy strączkowe, polska kuchnia bazuje na zupie fasolowej i grochówce. To jednak nie jedyne opcje na pożywne zupy, a coraz częściej na stołach (zwłaszcza wegetariańskich) pojawia się zupa pochodząca z Bliskiego Wschodu.

Zupa soczewicowa jest popularna na całym Bliskim Wschodzie, ale furorę robi także w Ameryce Łacińskiej i Europie, w tym w Polsce. Jest podawana na gorąco i zwykle występuje w wersji wegetariańskiej.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Niegdyś była traktowana jako jedzenie dla uboższych, ale dziś ze względu na wysoką zawartość cennych składników odżywczych jest niezwykle ceniona. Soczewica to dobre źródło białka, błonnika, potasu i żelaza.

Sok z cytryny ma za zadanie nadać zupie ostry posmak. | fot. Shutterstock

Jak się robi zupę soczewicową?

Zupa soczewicowa może zawierać brązową, czerwoną, żółtą, zieloną lub czarną soczewicę, z łuską lub bez, a wśród warzywnych składników zupy często znaleźć można też marchew, pomidory, selera, pietruszkę, cukinię, cebulę czy ziemniaki. Wariacje obejmują także dynię i dojrzałe banany, a wśród aromatów wyróżnia się kminek, czosnek, ocet, liść laurowy oraz oliwę z oliwek. Do przyozdobienia używa się np. posiekanych ziół lub grzanek, a także śmietany, jogurtu i oliwy z oliwek.

Zupa soczewicowa różni się również terytorialnie. W Indiach zawiera całą gamę przypraw, w kuchni irackiej zwykle kurkume i kminek oraz tosty z cienkiego makaronu sha'iriyya, a do tego podaje się cytrynę do wyciskania. Sok z tego owocu ma za zadanie nadać potrawie ostry posmak.

Zupa soczewicowa - przepis na turecką Mercimek Çorbası

Składniki:

  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 cebula (grubo posiekana)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 marchewka (grubo posiekana)
  • 1 ziemniak (duży, grubo posiekany)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1,5 szklanki czerwonej lub żółtej soczewicy
  • 6 szklanek gorącej wody (przygotowanej z 1 tabletki z mięsem i wodą)

Dodatkowo:

  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka czerwonego chili w proszku

Zupa soczewicowa Mercimek Çorbası - wykonanie krok po kroku

Krok 1. Do głębokiego garnka wlać 3 łyżki oleju. Podsmażyć 1 dużą posiekaną cebulę z olejem roślinnym.

Krok 2. Do podsmażonej cebuli dodać 1 łyżkę mąki i dalej smażyć, aż zacznie wydobywać się zapach i nabierze koloru. Przenieść jedną marchewkę i jednego ziemniaka, które pokrojono na duże kawałki i dalej mieszać.

Krok 3. Po umyciu dużą ilością wody dodać 1,5 szklanki odsączonej soczewicy i dobrze wymieszać, doprawiając solą i pieprzem.

Krok 4. Do garnka wlać 6 szklanek gorącej wody. Następnie zamknąć pokrywkę i gotować przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.

Krok 5. Aby zupa po ugotowaniu nabrała gładkiej konsystencji; należy ją wymieszać blenderem ręcznym. Po gotowaniu przez kolejne 5 minut zdjąć z pieca.

Krok 6. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i 2 łyżki masła. Dodać 1 łyżeczkę sproszkowanej czerwonej papryki i po podgrzaniu oleju przez 2 minuty zdjąć z kuchenki.

Krok 7. Zupę przełożyć do miski, polać podgrzanym olejem i podawać.

Ciekawostki o soczewicy

  • Grecki komediopisarz Arystofanes nazwał soczewicę „najsłodszym z przysmaków”. Pozostałości soczewicy znaleziono w królewskich grobowcach na tebańskiej nekropolii, datowanych na 2400 pne.
  • Rzymska książka kucharska Apicius, opracowana w I wieku naszej ery, zawiera przepis na zupę z soczewicy z kasztanami.
  • Wzmianki o zupie z soczewicy pojawiły się również w Biblii.
  • W tradycji żydowskiej zupę z soczewicy podawano w czasie żałoby; okrągłość soczewicy reprezentuje pełny cykl życia.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz