Zazwyczaj wegetariańska, ale może być przygotowywana również z dodatkiem mięsa. Ceniona za wartości odżywcze. Zupa z soczewicy to świetna opcja na wiosenną zupę. Jak ją zrobić?
Jeśli chodzi o zupy strączkowe, polska kuchnia bazuje na zupie fasolowej i grochówce. To jednak nie jedyne opcje na pożywne zupy, a coraz częściej na stołach (zwłaszcza wegetariańskich) pojawia się zupa pochodząca z Bliskiego Wschodu.
Zupa soczewicowa jest popularna na całym Bliskim Wschodzie, ale furorę robi także w Ameryce Łacińskiej i Europie, w tym w Polsce. Jest podawana na gorąco i zwykle występuje w wersji wegetariańskiej.
Niegdyś była traktowana jako jedzenie dla uboższych, ale dziś ze względu na wysoką zawartość cennych składników odżywczych jest niezwykle ceniona. Soczewica to dobre źródło białka, błonnika, potasu i żelaza.
Zupa soczewicowa może zawierać brązową, czerwoną, żółtą, zieloną lub czarną soczewicę, z łuską lub bez, a wśród warzywnych składników zupy często znaleźć można też marchew, pomidory, selera, pietruszkę, cukinię, cebulę czy ziemniaki. Wariacje obejmują także dynię i dojrzałe banany, a wśród aromatów wyróżnia się kminek, czosnek, ocet, liść laurowy oraz oliwę z oliwek. Do przyozdobienia używa się np. posiekanych ziół lub grzanek, a także śmietany, jogurtu i oliwy z oliwek.
Zupa soczewicowa różni się również terytorialnie. W Indiach zawiera całą gamę przypraw, w kuchni irackiej zwykle kurkume i kminek oraz tosty z cienkiego makaronu sha'iriyya, a do tego podaje się cytrynę do wyciskania. Sok z tego owocu ma za zadanie nadać potrawie ostry posmak.
Składniki:
Dodatkowo:
Krok 1. Do głębokiego garnka wlać 3 łyżki oleju. Podsmażyć 1 dużą posiekaną cebulę z olejem roślinnym.
Krok 2. Do podsmażonej cebuli dodać 1 łyżkę mąki i dalej smażyć, aż zacznie wydobywać się zapach i nabierze koloru. Przenieść jedną marchewkę i jednego ziemniaka, które pokrojono na duże kawałki i dalej mieszać.
Krok 3. Po umyciu dużą ilością wody dodać 1,5 szklanki odsączonej soczewicy i dobrze wymieszać, doprawiając solą i pieprzem.
Krok 4. Do garnka wlać 6 szklanek gorącej wody. Następnie zamknąć pokrywkę i gotować przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.
Krok 5. Aby zupa po ugotowaniu nabrała gładkiej konsystencji; należy ją wymieszać blenderem ręcznym. Po gotowaniu przez kolejne 5 minut zdjąć z pieca.
Krok 6. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i 2 łyżki masła. Dodać 1 łyżeczkę sproszkowanej czerwonej papryki i po podgrzaniu oleju przez 2 minuty zdjąć z kuchenki.
Krok 7. Zupę przełożyć do miski, polać podgrzanym olejem i podawać.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.