Koreańskie restauracje fine dinningowe zdominowały rynek restauracyjny w Nowym Jorku. Nie tyle ilością otwieranych restauracji, co wpływem Koreańczyków na scenę kulinarną. Czy to oznacza koniec panującej od ponad 80 lat francuskiej haute cuisine?
Jak podkreślił Pete Wells na łamach The New York Times, szybki wzrost eleganckich koreańskich restauracji położył kres dominującej dotychczas kuchni francuskiej. Kilkanaście najbardziej znanych ekskluzywnych restauracji w mieście prowadzą właśnie koreańscy właściciele i szefowie kuchni.
Autor materiału opublikowanego na łamach nytimes.com podkreślił również, iż pomimo tego, że Los Angeles króluje pod względem tradycyjnej kuchni koreańskiej, to w Nowym Jorku restauracje z tej grupy są bardziej zróżnicowane i ekscytujące.
- Poza Koreą Południową Manhattan to najlepsze miejsce, aby doświadczyć alternatywnych wizji kuchni koreańskiej, skosztować klasycznych smaków przebiegających przez podwójny pryzmat techniki i wyobraźni – czytamy we wspomnianym tekście.
Pete Wells zwrócił w artykule również uwagę na powiązanie pomiędzy wkroczeniem koreańskiej kuchni na światową scenę, a popularnością południowokoreańskiej muzyki, filmów i sztuki. To właśnie rok po otwarciu najstarszej z nowej fali trendu koreańskich restauracji – Jungsik, został wydany singiel południowokoreańskiego rapera PSY’a „Gangnam Style”, który, jak powiedziała jedna z rozmówczyń w tekście, zwrócił uwagę dużej liczby Amerykanów w stronę kultury Korei Południowej.
Większość z koreańskich fine dinningowych restauracji dominujących w Nowym Jorku powstało w ciągu ostatnich pięciu lat, natomiast częstotliwość ich powstawania to ok. pół roku. Najnowszym odkryciem jest restauracja Nōksu, która znajduje się na stacji metra 34th Street-Herald Square i pomieści jedynie 12 gości.
Dostosowane do współczesnych gustów koreańskie restauracje są zlokalizowane głównie na Manhattanie, z dala od społeczności koreańskich. Jak zaznacza autor artykułu, „żadna z tych restauracji nie jest również ściśle tradycyjna pod względem atmosfery i obsługi. Nie proszą na przykład gości, aby zostawiali buty przy drzwiach, jak to robił Hangawi od lat. Jednak intensywne i różnorodne koreańskie restauracje, które pojawiły się przed nimi, przygotowały grunt pod ich sukces. Podobnie było z Hallyu – „koreańską falą” filmów, muzyki i sztuki, która przedarła się do globalnej świadomości”.
Pete Wells zwrócił też uwagę na fakt, iż dziewięć nowoczesnych restauracji koreańskich zostało nagrodzonych w najnowszym nowojorskim wydaniu przewodnika Michelin. Odznaczenia nie dostała żadna z chińskich restauracji, pomimo napływowi chińskiego kapitału i rosnącej liczby nowojorczyków urodzonych w Chinach, których stać na wykwintne posiłki.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.