Partnerzy portalu
Jakie pomysły na „wielkanocne jajko” mają stołeczne restauracje? fot. materiały prasowe

Jakie pomysły na „wielkanocne jajko” mają stołeczne restauracje?

Tradycyjnie spotkania integracyjne odbywają się z okazji świąt. Coraz częściej pracownicy i pracodawcy spotykają się ze sobą w pracy lub poza nią na Wielkanoc. W przygotowaniu wielkanocnych poczęstunków pomagają restauracje.

Autor: Horecatrends.pl Data: 19 kwietnia 2019 09:21

Takie spotkania sprzyjają poprawie relacji w pracy, są okazją do nieformalnej wymiany zdań i sprawiają, że atmosfera między ludźmi się ociepla. Efektem jest lepsza współpraca przy wykonywaniu zadań służbowych. Firmowe „jajeczka” świetnie wprowadzają w klimat świąt i nierzadko wiążą się z miłą niespodzianką związaną z upominkami od pracodawcy. Gwarantem udanego spotkania jest smaczny poczęstunek.

Aby firmowe wielkanocne imprezy upłynęły w naprawdę udanej, świątecznej atmosferze warto pomyśleć o zorganizowaniu takiego spotkania w restauracji. Tym bardziej, że wiele z nich, jak np. Jeff’s, U Szwejka czy Podwale 25 przygotowało na tę okazję specjalne, wielkanocne menu.

Sieć restauracji Jeff’s postawiła na krótkie menu wielkanocne, w którym znalazły się faszerowane jaja, żurek, kiełbaski jagnięce z sałatką wiosenną i frytkami oraz pascha. Restauracje U Szwejka i Podwale 25 mają z kolei rozbudowaną ofertę, skierowaną do szerokiego grona odbiorców. W tych restauracjach w święta dużym powodzeniem cieszą się mięsa – zarówno zimne przystawki, jak i dania główne.

– Proponujemy na przystawkę jajka faszerowane szynką i pieczarkami lub tradycyjny śledź pod pierzynką. Jako danie główne serwujemy roladę z piersi indyka z suszonymi morelami, karmelizowaną marchewką oraz młodymi ziemniakami, a na deser oczywiście mazurek z kajmakiem i bakaliami – wymienia menadżer restauracji U Szwejka. – Wszystko przygotowuje nasz szef kuchni na miejscu i serwuje zgodnie z życzeniem Gości.

Menadżer dodaje, że taki posiłek zamyka się kwotą 58-62 zł od osoby, do tego oczywiście proponuje świąteczne napitki w zależności od zamówienia.

Na uroczyste, świąteczne spotkanie Podwale 25 przygotowała do wyboru dwie wersje świątecznego menu, a w nim: jaja faszerowane, siekana wątróbka drobiowa, sałatki i pasztet. Amatorzy zup mogą delektować się barszczem białym na króliku z ziemniakami czy kremem chrzanowym. Na firmowe „jajko” jako dania główne Podwale 25 proponuje między innymi pieczeń wieprzową, faszerowaną roladę z kurczaka, filet z łososia w boczku wędzonym.

- To nasza propozycja, którą możemy dowolnie modyfikować na życzenie – tłumaczy menadżer restauracji Podwale 25. – Przygotowaliśmy rozbudowane menu, aby zadowolić każdego z Gości. Mam nadzieję, że także nasze desery przypadną im do gustu, proponujemy bowiem tradycyjne polskie, lubiane chyba przez wszystkich ciasta: sernik po polsku w czekoladzie, mazurek wielkanocny z wiórkami kokosowymi lub z kajmakiem oraz babkę szafranową w lukrze.

Nie wszyscy jednak chcą świętować poza murami firmy, wolą świąteczne spotkanie zorganizować na miejscu, w godzinach pracy. Wówczas z pomocą przyjdzie restauracja St’Antonio ze swym wielkanocnym cateringiem. Na życzenie klienta kucharz przygotuje żur staropolski z kiełbasą i jajkiem (1l - 30 zł), mięso pieczone: np. karkówkę, schab lub boczek (1 kg – 90 zł), tradycyjny pasztet świąteczny (1kg – 39 zł), tymbaliki drobiowe (200 g – 19 zł), łososia marynowanego w soku z cytryny i oliwie z oliwek z ziarnami zielonego pieprzu (120 g – 26 zł), czy kaczkę pieczoną z kapustą modrą i kluskami śląskimi z sosem śliwkowym - pół kaczki 45 zł. – Naszą ofertę dostosujemy oczywiście do oczekiwań. To wszystko, co oferujemy zostało starannie dobrane na podstawie obserwacji gustów naszych Gości i ich najczęstszych wyborów – wyjaśnia menadżer restauracji. – Nie zapomnieliśmy też o deserze, proponujemy oczywiście tradycyjny sernik i mazurek wielkanocny w cenach po 60 zł za sztukę.

Oferta jest więc bardzo bogata, teraz pozostaje tylko wybrać miejsce, gdzie chcemy świętować zbliżającą się Wielkanoc. W Niedzielę Wielkanocną 21 kwietnia restauracje są zamknięte, w sobotę 20 kwietnia i poniedziałek 22 kwietnia lokale wprowadziły zmienione godziny otwarcia.  

Właścicielem restauracji St. Antonio, Podwale 25, U Szwejka, Jeff`s jest Artur Jarczyński, który od 28 lat z sukcesem prowadzi na polskim rynku restauracje, do której należą także takie marki jak: Der Elefant, Otto Pompieri, Shipudei Berek, Pod Wawelem, Sukiennice, Bazyliszek.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.