Partnerzy portalu
Jan Kuroń: pandemia przyspieszyła trend na „odchudzanie” karty menu Jan Kuroń w rozmowie z Jakubem Szymankiem ocenił gastronomię po lockdownie / fot. facebook.com/jasiekkuron

Jan Kuroń: pandemia przyspieszyła trend na „odchudzanie” karty menu

Jeszcze przed pandemią był trend, żeby „odchudzać” kartę i pandemia była tutaj takim akceleratorem, który przyspieszył ten proces – powiedział Jan Kuroń, kucharz, absolwent Le Cordon Bleu.

Autor: Jakub Szymanek Data: 03 sierpnia 2021 14:51

Jan Kuroń w rozmowie z Jakubem Szymankiem z Horecatrends.pl ocenił obecny stan i przyszłość gastronomii po lockdownie.

– Ludzie pracujący w gastronomii zobaczyli, że jest inne życie poza gastro.  Zwłaszcza kucharze, zauważyli, że w innych zawodach zarabia się podobnie, a jednak specyfika pracy w gastronomii w Polsce jest ciężka. Kodeks pracy nie do końca jest respektowany, a wynagrodzenia nie do końca są płacone tak, jak być powinny. Poza tym pandemia pokazała, że praca w gastronomii nie jest bezpieczna, bo można stracić ją z dnia na dzień przez lockdown i zamknięcie wszystkich lokali – ocenił kucharz.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Krótka karta menu - nowy trend w gastronomii

Zdaniem Jana Kuronia trendem rozwijającym się w gastronomii będzie krótka karta menu.

– Jeszcze przed pandemią był taki trend, żeby „odchudzać” kartę i pandemia była tutaj takim akceleratorem, który przyspieszył ten proces. Gdybym dzisiaj miał otwierać restaurację, to na pewno zrobiłbym bardzo małą kartę. I już wyjaśniam, dlaczego. Mała karta to mniejsze zatowarowanie. W przypadku, kiedy to z dnia na dzień rynek załamuje się i zamyka się wszystko, to nie zostaję z lodówkami, zamrażarkami i magazynami pełnymi towaru. Po drugie, krótka karta powoduje, że mam mniejsze zatrudnienie i nie mam dużego obciążenia w postaci pracowników i na pewno koszty stale, czyli rachunki są niższe. Na pewno nie robiłbym lokalu z dużą ilością stolików, bo to też płacić przykładowo w Warszawie ogromne czynsze miesiąc w miesiąc, gdy biznes nie funkcjonuje od pół roku, jest jak pętla na szyi lub kula u nogi. Dlatego na Fine Dining i wielkie restauracje z pompą jeszcze poczekamy. Zobaczymy, jak w tej niepewnej teraźniejszości i przyszłości będzie to wszystko rozwijać się – dodał. 

Czytaj również: Jan Kuroń: przejście na dietę roślinną nie jest takie trudne (wywiad)

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.