Jurek Sobieniak: 70 proc. sukcesu kuchni stanowi produkt



Jakub Szymanek/Horecatrends.pl - 19 czerwca 2019 11:57


- Trendem powinna być klasyczna dobra kuchnia, w której wszystko jest dobrze przygotowane. W bistro możesz wymagać jedzenia w ciągu 20 minut, natomiast w restauracji może to trwać dłużej – powiedział Jurek Sobieniak, szef kuchni, technolog i właściciel dwóch restauracji Sypka Mąka oraz bistro Niezłe Bydło.

W rozmowie z nami Jurek Sobieniak ocenił stołeczny rynek kulinarny. 

– Wszyscy myślą nad nowymi konceptami, a brakuje środka. Nie ma miejsca, w którym np. można zjeść dobrą szarlotkę, taką prawidłowo przygotowaną czy mielonego z ziemniakami. Trendem powinna być klasyczna dobra kuchnia, w której wszystko jest dobrze przygotowane. W bistro możesz wymagać jedzenia w ciągu 20 minut, natomiast w restauracji może to trwać dłużej. W końcu ktoś specjalnie dla Ciebie przygotowuje danie, a do tego restauracja jest miejscem, w którym należy celebrować posiłek – stwierdził szef kuchni.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

– My plasujemy się po środku między bistrem a restauracją. Mamy ładne talerze, ale nie każdy do innego dnia. W karcie jest kilka pysznych win. Uważam, że warto robić normalną kuchnię, ale trzeba znać się na tym i wiedzieć, gdzie dać masło, a nie oliwę lub olej wytłoczony z oliwek i jaką oliwę do czego podać – dodał.

Jurek Sobieniak odniósł się także do wątku produktów w kuchni.

– 70 proc. sukcesu kuchni stanowi produkt. „Niezłe bydło” powstało dla detalu. Oprócz bistro, w którym można zjeść kanapki czy hot doga z wołowiną, bo taki powinien być prawdziwy hot dog, a nie z wieprzowiną. Jest to butik, w którym płacisz za sztukę mięsa. Mamy przedziały cenowe, oznaczone elementy mięsa ze wskazaniem, które do czego nadają się. Ma to kultywować jedzenie wołowiny, ale i wiedzy jak ją przyrządzać. Jak już wspominałem, ważne jest poznanie produktu, żeby wiedzieć, jak obchodzić się z nim w kuchni. Osobiście cały czas dokształcam się z różnego rodzaju produktów – wyjaśnił restaurator.