Partnerzy portalu
Jurek Sobieniak: 70 proc. sukcesu kuchni stanowi produkt fot. jerzysobieniak.pl

Jurek Sobieniak: 70 proc. sukcesu kuchni stanowi produkt

- Trendem powinna być klasyczna dobra kuchnia, w której wszystko jest dobrze przygotowane. W bistro możesz wymagać jedzenia w ciągu 20 minut, natomiast w restauracji może to trwać dłużej – powiedział Jurek Sobieniak, szef kuchni, technolog i właściciel dwóch restauracji Sypka Mąka oraz bistro Niezłe Bydło.

Autor: Jakub Szymanek/Horecatrends.pl Data: 03 lipca 2019 07:13

W rozmowie z nami Jurek Sobieniak ocenił stołeczny rynek kulinarny. 

– Wszyscy myślą nad nowymi konceptami, a brakuje środka. Nie ma miejsca, w którym np. można zjeść dobrą szarlotkę, taką prawidłowo przygotowaną czy mielonego z ziemniakami. Trendem powinna być klasyczna dobra kuchnia, w której wszystko jest dobrze przygotowane. W bistro możesz wymagać jedzenia w ciągu 20 minut, natomiast w restauracji może to trwać dłużej. W końcu ktoś specjalnie dla Ciebie przygotowuje danie, a do tego restauracja jest miejscem, w którym należy celebrować posiłek – stwierdził szef kuchni.

– My plasujemy się po środku między bistrem a restauracją. Mamy ładne talerze, ale nie każdy do innego dnia. W karcie jest kilka pysznych win. Uważam, że warto robić normalną kuchnię, ale trzeba znać się na tym i wiedzieć, gdzie dać masło, a nie oliwę lub olej wytłoczony z oliwek i jaką oliwę do czego podać – dodał.

Jurek Sobieniak odniósł się także do wątku produktów w kuchni.

– 70 proc. sukcesu kuchni stanowi produkt. „Niezłe bydło” powstało dla detalu. Oprócz bistro, w którym można zjeść kanapki czy hot doga z wołowiną, bo taki powinien być prawdziwy hot dog, a nie z wieprzowiną. Jest to butik, w którym płacisz za sztukę mięsa. Mamy przedziały cenowe, oznaczone elementy mięsa ze wskazaniem, które do czego nadają się. Ma to kultywować jedzenie wołowiny, ale i wiedzy jak ją przyrządzać. Jak już wspominałem, ważne jest poznanie produktu, żeby wiedzieć, jak obchodzić się z nim w kuchni. Osobiście cały czas dokształcam się z różnego rodzaju produktów – wyjaśnił restaurator.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.