Partnerzy portalu
Jurek Sobieniak: Koszty restauracji będą cały czas rosły Jurek Sobieniak opowiedział o rosnących kosztach w utrzymaniu restauracji i konsekwencjach, jakimi będą podwyżki cen w menu. / fot. PTWP

Jurek Sobieniak: Koszty restauracji będą cały czas rosły

W obecnych czasach bardziej mówimy o przetrwaniu i ewentualnie o zysku - powiedział w rozmowie z horecatrends.pl Jurek Sobieniak. Restaurator opowiedział o rosnących kosztach w utrzymaniu restauracji i konsekwencjach, jakimi będą podwyżki cen w menu.

Autor: Jakub Szymanek Data: 16 marca 2022 08:00

Jak wyjaśnił Jurek Sobieniak, prowadząc kilka restauracji, nie ma możliwości utrzymania takiego samego food costu w każdym lokalu.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

- Food cost w każdym lokalu powinien być podobny, ale on będzie przede wszystkim wiązać się z kilkoma elementami. W każdym lokalu jest inna sprzedaż lunchów, które w pewien sposób obarczone wyższym kosztem, ale w zależności od ich sprzedaży. Inne będą koszty, gdzie sprzedajemy 150 czy 200 lunchów, a inne, gdy 30 - ocenił.

- Nie ma możliwości utrzymania takiego samego food costu w każdym lokalu. Pomijając zysk, ale obrót jest bardzo ważny. Obrót to świeżość produktu, brak stagnacji, rozwój pracowników, co powoduje, że cały czas jest płynność w funkcjonowaniu miejsca. Jest przyszykowane i działa na wysokich obrotach. Zysk to jest następny element, oczywiście bardzo ważny, ale w obecnych czasach bardziej mówimy o przetrwaniu i ewentualnie o zysku - dodał.

Jurek Sobieniak o rosnących kosztach w restauracji i wyższych cenach w menu

Jurek Sobieniak odniósł się również do rosnących kosztów ze strony restauratora. Czy odczują je finalnie goście restauracji, płacąc większe rachunki?

- Chciałbym powiedzieć, że nie, ale prawda jest taka, że tak. Prowadzenie restauracji polega na minimalizowaniu kosztów, a maksymalizacji zysków, jak w każdym biznesie. Więc jeśli te koszty coraz bardziej rosną, to szuka się miejsc, gdzie można ciąć. Ale w którymś momencie nie da się rady bardziej ciąć, bo albo zejdzie się z jakości, albo z całkowitego funkcjonowania. Jeśli podniesie się ceny, to straci się gości. Zostanie jakaś ich część - wyjaśnił.

- Koszty będą cały czas rosły, a więc wszelkiego rodzaju zapędy i miejsca, w których będzie można ciąć, będą niwelowane tymi wszystkimi zmianami, które będą szły. Restauracje na pułapie casual diningu, czyli jak ja to mówię: kuchni środka, staną się dobrem ekskluzywnym.  Elastyczność moja jest bardzo duża, ale jeszcze są fundusze, które pobierają opłaty za czynsz i elektrownie, które pobierają opłaty za prąd, a one nie są elastyczne i jeśli nie będą, to coraz więcej będzie pustych lokali - podsumował. 

Czytaj również: Jak obliczyć food cost w gastronomii?

Czytaj również: Jaki wpływ ma Polski Ład na działalność gastronomii?

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.