Partner portalu
Jurek Sobieniak o rynku pracy w gastronomii Jurek Sobieniak o wpływie Covid-19 na rynek pracy w gastronomii, fot. www.jerzysobieniak.pl

Jurek Sobieniak o rynku pracy w gastronomii

– Miałem nadzieję, że po pandemii przyjdzie okres, w którym ludzie docenią pracę, ale to za mało. Młode pokolenie pozostaje dalej roszczeniowe. Dużo wymaga, a niekoniecznie daje więcej od siebie. Brakuje im szacunku do pracy – mówi w rozmowie z portalem horecatrends.pl Jurek Sobieniak, właściciel stołecznych lokali „Sypka Mąka”.

Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl Data: 06 sierpnia 2020 08:36

Zdaniem Jurka Sobieniaka odbudowanie się restauracji po lockdownie może okazać się tworzeniem jej na nowo i może to restauratorów pokonać.

– Te dwa, trzy miesiące dały dużo do myślenia. Ci, którzy utrzymali się, wiedzą, co wydarzyło się, i co dalej trzeba robić, aby dać sobie radę. Mają świadomość, czy kolejny kryzys ich pokona czy nie. I nie chodzi o to, żeby się utrzymać, ale mieć za co żyć i te najbliższe dwa, trzy miesiące będą kluczowe, pokażą, czy lokale odbiją się, czy jest potencjał – analizuje Jurek Sobieniak.

– Ludzie mają problemy finansowe, zostali z kredytami, mniej zarabiają, a przez to ograniczają wychodzenie do lokalu. Zatem odbudowanie się restauracji może okazać się tworzeniem jej na nowo i może to restauratorów pokonać. Te dwa miesiące lockdownu, to kolejne 4 miesiące lub więcej, żeby odbudować się. A jeśli po drodze przyjdzie kolejny kryzys, to będzie duży dramat w gastronomii – dodaje.

Jak wiadomo, pandemia koronawirusa spowodowała ogromne zamieszanie na rynku pracy, w tym także w gastronomii.

– Miałem nadzieję, że po pandemii przyjdzie okres, w którym ludzie docenią pracę, ale to za mało. Chyba musi stać się naprawdę coś złego, żeby zmienili swoje podejście. Zdaję sobie z tego sprawę, że Warszawa jest paskudnym miastem, jeśli chodzi o utrzymanie się. Lockdown minął, ceny poszły o 30 proc. do góry, a ludziom pieniędzy nie przybyło. Pracownicy chcą podwyżki. Mam wrażenie, że nie wiedzą, co dzieje się na rynku – tłumaczy Jurek Sobieniak.

– Młode pokolenie pozostaje dalej roszczeniowe. Dużo wymaga, a niekoniecznie daje więcej od siebie. Brakuje im szacunku do pracy. Młodzi ludzie nie wiedzą, jakie mają prawa i obowiązki, podchodzą niepoważnie do swoich obowiązków. Często działają pod wpływem emocji i nie zastanawiają się nad konsekwencjami. Ludzie starsi widzą, jak wygląda rynek pracy, analizują to i mają całkowicie inne podejście – dodaje

Czytaj więcej: Jurek Sobieniak: odbudowanie restauracji może okazać się tworzeniem jej na nowo (wywiad)

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.