Partnerzy portalu
Jurek Sobieniak: Otwarcie każdego nowego lokalu jest jak ruletka fot. jerzysobieniak.pl

Jurek Sobieniak: Otwarcie każdego nowego lokalu jest jak ruletka

Ogromnym plusem otwarcia i prowadzenia własnej restauracji jest to, że miejsce, które powstaje należy do ciebie i możesz je tworzyć po swojemu. Człowiek staje się kreatorem jedzenia i miejsca – powiedział Jurek Sobieniak, szef kuchni, technolog i właściciel dwóch restauracji Sypka Mąka oraz bistro Niezłe Bydło.

Autor: Jakub Szymanek/Horecatrends.pl Data: 31 stycznia 2019 09:07

Jurek Sobieniak w rozmowie z nami wskazał pozytywy, wynikające z otwarcia i prowadzenia własnej restauracji. 

– Otwarcie każdego lokalu jest jak ruletka, która niesie ze sobą spore ryzyko porażki albo ogromnej wygranej. Myślę, że ta analogia najlepiej oddaje początki każdego biznesu gastronomicznego. W pierwszych miesiącach funkcjonowania lokalu wszystko uzależnione jest od czynników, na które mamy wpływ. Do najważniejszych z nich na pewno można zakwalifikować lokalizację restauracji, w przypadku której ogromną rolę odgrywa łatwy dostęp do komunikacji miejskiej oraz miejsca parkingowe w pobliżu lokalu – stwierdził szef kuchni.

– Ponadto można wyróżnić również masę czynników zmiennych, które zależą od sposobu zarządzania, czyli określenie rodzaju kuchni, stworzenie od podstaw menu restauracyjnego i wnętrza lokalu w którym goście poczują się komfortowo. Moim zdaniem np. kuchnia typu fine dining daje większe poczucie bezpieczeństwa niż casual dinning, który prowadzę. W kuchni gourmet jest pewność, że każdego dnia, w konkretnych godzinach goście zajmą daną liczbę stolików, dzięki czemu zespół restauracyjny doskonale wie w jaką ilość produktów powinien się zatowarować. Z kolei casual dinning jest niewiadomą. Zawsze trzeba mieć przygotowane 15 steków czy 20 innych dań i być ciągle w gotowości, bo nie wiadomo, którego dnia co i ile sprzeda się – ocenił.

Zdaniem Jurka Sobieniaka tworzenie własnego lokalu rozwija w człowieku kreatywność.

– Ogromnym plusem jest to, że miejsce, które powstaje należy do ciebie i możesz je tworzyć po swojemu. Człowiek staje się kreatorem jedzenia i miejsca. Należy skomponować dania w taki sposób, aby miały niepowtarzalną jakość i doskonale smakowały gościom. Dla każdego restauratora jest to nie lada wyzwanie, ale niesie ze sobą sporą dozę satysfakcji, kiedy goście chwalą menu, regularnie odwiedzają restaurację i rekomendują ją znajomym – dodał. 

Duży wywiad z Jurkiem Sobieniakiem w najbliższym magazynie "Rynek Spożywczy".

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.