Partner portalu
Jurek Sobieniak: Po tym zamknięciu będziemy podnosić się dwa razy dłużej Jurek Sobieniak, kucharz i właściciel lokali pod szyldem „Sypka mąka”. fot. facebook.com/SM-Deska-i-kreska

Jurek Sobieniak: Po tym zamknięciu będziemy podnosić się dwa razy dłużej

– Z racji, że zajmuję się mięsem, porównam decyzje rządu do uboju. Jeśli jest ubój, to robi się to przede wszystkim bezboleśnie, a nie zarzyna kawałek po kawałku, bo wtedy jest tylko dużo krwi i mięso nadaje się do wyrzucenia. I tak jest z sytuacją obecną w gastronomii w związku z decyzjami rządu. Nie mówię, że zamykanie jest bez sensu, ale trzeba było to zrobić wcześniej i przygotować ludzi na to – powiedział w rozmowie z horecatrends.pl Jurek Sobieniak, kucharz i właściciel lokali pod szyldem „Sypka mąka”.

Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl Data: 27 października 2020 08:17

W miniony piątek rząd ogłosił ponowne zamknięcie gastronomii. Lokale mogą działać jedynie w formie sprzedawania dań na wynos.

– Każdy normalnie myślący przedsiębiorca patrzy na to i widzi, że to jest jeden wielki chaos i życie z tygodnia na tydzień, bez żadnej strategii rządzących. Podejrzewałem, że nastąpi zamknięcie, ale myślałem, że nastąpi w poniedziałek, a nie w sobotę, chociażby z tego powodu, że w piątek wszyscy zrobiliśmy zatowarowanie na weekend i z tym zostaliśmy. Tego nie da się sprzedać od razu przez zamawianie jedzenia na wynos. I za te właśnie zatowarowanie powinniśmy wystawić rachunek rządzącym – tłumaczy Jurek Sobieniak.

– Obmyślamy plan jak działać przez ten czas. Bierzemy pod uwagę nie najbliższe dwa tygodnie, a miesiąc, a nawet dwa miesiące, bo znowu po zamknięciu goście będą na nowo przyzwyczajać się do powrotu do restauracji i do normalności, chociaż normalności nie będzie jeszcze długo. Pracujemy nad strategią działania, jak zwiększyć przepustowość zamówień. Jak zarządzać lokalem w tym kryzysie, jak utrzymać liczbę zamawiających gości. Przygotowujemy wszelkiego rodzaju promocje, przedpłaty i dowozy, lunche grupowe, żeby ludzie mogli wspólnie zamawiać. To są pomysły na teraz, zobaczymy, jak wyjdzie – dodaje.

Zdaniem kucharza działania rządu spowodują, że gastronomia będzie bardzo długo wychodzić z kryzysu.

– Po pierwszym lockdownie były publikacje na temat zamknięcia z dnia na dzień. Jakie to było złe. I były czynniki, żeby zrobić tym razem to inaczej, ale rząd nie odniósł się do tego i postąpił znowu tak samo. A przez to my będziemy podnosić się dwa razy dłużej. To nie koronawirus nas pokona, tylko kryzys gospodarczy – ocenia Jurek Sobieniak.

– Z perspektywy przedsiębiorcy trzeba było zamknąć to wcześniej, a nie tak kawałek po kawałku. Nie wiem, na co liczył rząd, że coś zmieni się po drodze, że po godz. 21 zmniejszy się ilość osób w lokalach. To był sen pijanego artysty. Robienie czegoś, żeby zrobić, żeby ludzie widzieli, że rząd jakoś działa. Podobnie działają niektórzy w gastronomii, tylko że takie osoby szybko tracą pracę – podsumowuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.