Jaka będzie RESTAURACJA PRZYSZŁOŚCI? W jaki sposób restauratorzy mogą wprowadzić zrównoważone praktyki do swoich biznesów? Czy to się opłaca biznesowo i marketingowo? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań poszukamy podczas kreatywnego warszatu online EIT Food dla liderów gastronomii – Kierunek Restauracja Przyszłości, który odbędzie się 9 września.
W czwartek, 9 września reprezentanci sektora HORECA spotkają się, aby wspólnie zidentyfikować i wypracować zrównoważone praktyki dla gastronomii, także w kontekście pandemicznych doświadczeń i obecnych potrzeb branży. Punktem wyjścia do ko-kreatywnej pracy będą wyniki badania jakościowego EIT Food Polska nt. zrównoważonych praktyk w polskim sektorze HoReCa.
EIT Food zaprasza do udziału w warsztacie przedstawicieli gastronomii, którzy chcą mieć wpływ na to, aby branża była bardziej zrównoważona i odpowiedzialna oraz zaadoptowała się do nieuchronnie nadchodzących zmian. Nadszedł czas na wyznaczenie nowej strategii działań dla branży restauracyjnej.
Kandydaturę do udziału w warsztacie można zgłaszać na stronie do 5 września. Zainetersowani zostaną poinformowanie o kwalifikacji na wydarzenie najpóźniej do 6 września. Organizatorzy ze wszystkich zgłoszeń wyłonią najlepszych uczestników warsztatu.
Dlaczego warto wziąć udział w warsztacie Kierunek Restauracja Przyszłości? Raport EIT Food Food Foresight przygotowany z Deloitte w 2020 roku na temat wpływu pandemii na sektor rolno-spożywczy pokazał, że to właśnie restauracje, firmy cateringowe i hotele są najbardziej narażone na negatywne skutki pandemii. Ta trudna sytuacja dla wielu biznesów oznaczała konieczność redefinicji. Właśnie teraz dokonuje się zmiana – w prowadzeniu biznesu, myśleniu, budowaniu strategii. Jest to moment, w którym warto postawić na rozwój w kierunku większego zrównoważenia, który w czasach kryzysu zszedł na dalszy plan.
Większy nacisk na zrównoważone i odpowiedzialne praktyki to kierunek, w którym nieuchronnie będzie podążać gastronomia. Wdrożenie ich niesie za sobą długofalowe korzyści i powinno stać się priorytetem w planowaniu strategii na najbliższe lata.
Organizatorzy projektu wierzą, że bez zaangażowania i głosu samych przedstawicieli i praktyków gastronomii nie da się wypracować praktyk i narzędzi, które będą realnie stosowane i staną się przyszłością branży. Do udziału w badaniu zapraszają przedstawicieli branży gastronomicznej, którzy chcą współtworzyć kształt zrównoważonej przyszłości sektora HoReCa. Warszatat poprowadzą ekspertki z projektowania nowych usług i rozwiązań Design Provision.
Do udziału w projekcie EIT Food zaprasza ekspertów i praktyków z wieloletnim, praktycznym doświadczeniem w gastronomii, chcących się zaangażować w zrównoważony rozwój branży. Organizatorzy poszukują osób, którym szczególnie bliskie jest dążenie do zrównoważenia, które rozumieją jego potrzebę i są otwarte na wdrażanie nowych rozwiązań. Wspólnie wyznaczmy kierunek dla Restauracji Przyszłości! – podkreślają.
EIT Food to wiodąca europejska inicjatywa w zakresie innowacji w dziedzinie żywności, której celem jest uczynienie systemu żywności bardziej zrównoważonym, zdrowym i godnym zaufania.
EIT Food to część Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT) - niezależnego organu Unii Europejskiej utworzonego w 2008 roku i składającego się z kluczowych graczy branżowych (ponad 90 organizacji partnerskich i ponad 50 start-up’ów z 16 państw członkowskich UE). Celem EIT Food jest stworzenie i promowanie w całej Europie środowiska sprzyjającego innowacyjności i przedsiębiorczości.
W Warszawie powstał jeden z pięciu regionalnych oddziałów EIT Food tzw. Centrum Kolokacji (Co-Location Centre – CLC). Obejmuje ono region Europy Środkowo-Wschodniej oraz kraje nordyckie.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.