Partner portalu
Klaudia Budny, Finalistka programu Master Chef: Rząd nie wspiera gastronomii (wywiad) Klaudia Budny, Finalistka programu Master Chef: Rząd nie wspiera gastronomii (wywiad), fot. materiały prasowe

Klaudia Budny, Finalistka programu Master Chef: Rząd nie wspiera gastronomii (wywiad)

– Uważam, że tarcza antykryzysowa została napisana tak, by pomóc jak najmniejszej liczbie przedsiębiorców, a żeby z dumą można było się nią chwalić. Jest ona bardzo nieuczciwa, biorąc pod uwagę, że to my utrzymujemy państwo polskie. Pozwolę sobie przewrotnie wykorzystać przysłowie "Nie gryź ręki, która Cię karmi". No cóż... Rząd nas ugryzł – mówi Klaudia Budny, właścicielka i szefowa kuchni w restauracji Nie Lada Restobar, finalistka programu Master Chef.

Autor: horecatrends.pl Data: 30 kwietnia 2020 15:45

Jak pandemia koronawirusa wpłynęła na Twoją działalność zawodową?

Klaudia Budny: Jak wszystkie firmy gastronomiczne zmuszeni zostaliśmy do wstrzymania naszej działalności stacjonarnej. Przez pierwsze dwa tygodnie w pełni zawiesiliśmy nasze usługi, mając nadzieję, że ograniczenia zostaną szybko zniesione. Niestety było wręcz przeciwnie, restrykcje tylko się nasilały. Dlatego postanowiliśmy uruchomić sprzedaż na wynos, aby pokryć bieżące koszty, ale przede wszystkim ochronić stanowiska pracy. Pierwszoplanowym celem jest dla nas pokrycie kosztów produktów spożywczych i wynagrodzeń, dalej opłacenie kosztów eksploatacyjnych wynikających z użytkowania lokalu. Na szczęście czynsze za najem powierzchni zostały zmniejszone przez administratora zespołu biurowego Textorial Park. Ta prywatna - jak by nie było - forma udzielonego nam wsparcia ma zostać utrzymana do czasu zniesienia rządowych ograniczeń w prowadzeniu działalności gastronomicznej. Przedsiębiorcy nawzajem sobie pomagają. W niczyim interesie jest zawieszanie przez nas działalności. Nie ma co ukrywać, iż dostosowanie się do obecnej sytuacji i tak jest dla nas, przedstawicieli branży gastronomicznej, ogromnym wyzwaniem, a bez jakiegokolwiek wsparcia byłoby jeszcze trudniejsze, nawet niemożliwe.

Prowadzony przez Ciebie lokal Nie Lada Restobar działa na terenie popularnego zespołu biurowego Textorial Park w Łodzi. W jakim położeniu są lokale działające w formie biurowych kantyn? 

Należy wziąć pod uwagę, iż wszystkie korporacje mieszczące się w biurowcach narzuciły swoim pracownikom pracę zdalną z domu, co za tym idzie w biurowcach są dosłownie pojedyncze osoby z kilkuset lub w ogóle ich nie ma, a to są główni klienci kantyn. Znikoma liczba osób spoza biurowca korzysta z naszych usług, chyba że są to pracownicy sąsiadujących firm. Przyznajmy szczerze... kto z nas idzie do biurowca, żeby zjeść obiad z przyjaciółmi w miłej atmosferze. Jeśli tam idziemy, to dlatego, że jest blisko naszej pracy i wyskakujemy na szybki lunch, a z przyjaciółmi idziemy do miejsc, które są bardziej trendy. Moim zdaniem w czasie pandemii lokale w biurowcach są w gorszej sytuacji niż restauracje w innych lokalizacjach, ponieważ straciły głównego odbiorcę. Pracownicy korporacji prawdopodobnie więcej gotują teraz w domu, a reszta społeczeństwa jest przyzwyczajona do zamawiania jedzenia z lokali, które znają. Obroty spadły nam o jakieś 95 proc., co nie pozwala na utrzymanie działalności.

Jak obecnie wygląda kontakt z klientami, jak zmieniła się oferta usług gastronomicznych dla pracowników biur? 

Nie mamy bezpośredniego kontaktu z klientami, ale wystąpiliśmy z prośbą do administracji biura o przesłanie do ich pracowników naszej obecnej oferty obiadowej z dowozem do domu oraz zaoferowaliśmy vouchery z rabatem 15 proc. Niestety na razie z mizernym efektem. Wkrótce ponowimy to działanie i zaproponujemy nową promocję. Nie poddajemy się.

Czy nowe rozwiązania zostaną utrzymane po zakończeniu kwarantanny?

Oczywiście, tak jak wcześniej wspomniałam, zaczęliśmy dowozić jedzenie do domów i zapewne ta usługa pozostanie już na stałe w naszej ofercie. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.