W pierwszym kwartale 2022 r. KOKU Sushi otworzył trzy kolejne punkty. To restauracje w Białymstoku, na warszawskim Mokotowie oraz point w Krakowie. Dodatkowo działalność z nowym właścicielem wznowił lokal w Gdańsku.
W sumie w całej Polsce funkcjonuje już 45 sushi barów pod szyldem KOKU Sushi - czytamy w komunikacie prasowym.
- Na ten wzrost składają się dwa czynniki - z jednej strony stale pozyskujemy nowych partnerów, z drugiej - obecni franczyzobiorcy coraz częściej stają się multifranczyzobiorcami i decydują się na otwarcie kolejnej restauracji - mówi Urszula Olechno, współwłaścicielka KOKU Sushi.
Mowa tu przede wszystkim o różnych formatach współpracy, jakie znajdują się w ofercie sieci - od restauracji premium, przez lokal standard, aż po nastawiony na rynek delivery point.
Przez długi czas sushi bary były domeną dużych lub średnich miast. Od kilku lat widać jednak wyraźnie, że kuchnia japońska się demokratyzuje - coraz chętniej sięgają po nią także mieszkańcy spoza aglomeracji.
- Do tej pory celowaliśmy w miasta powyżej 40 tys. mieszkańców. Dziś jednak rynek znacząco się powiększył. W najbliższych miesiącach pojawimy się m.in. w 7-tysięcznej Chojni. Zapotrzebowanie na lokale serwujące wysokiej jakości kuchnię japońską jest tam naprawdę duże. Chcemy więc wykorzystać ten potencjał i udowodnić, że z powodzeniem można rozwijać biznes także w małej miejscowości - podsumowuje Urszula Olechno.
Nie przegap najważniejszych wiadomości