Partnerzy portalu
Koku Sushi wdraża #lesswaste. Ma specjalne boxy z rolkami i przekąskami z lunch bufetu Lunch bufet to oferta obowiązująca codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach 12-16. Fot. Materiały prasowe

Koku Sushi wdraża #lesswaste. Ma specjalne boxy z rolkami i przekąskami z lunch bufetu

Autor: Oprac. KG Data: 21 kwietnia 2022 11:10

Od początku kwietnia goście Koku Sushi na Rynku Kościuszki w Białymstoku mogą codziennie upolować boxy sushi w bardzo korzystnej cenie, a w nich rolki i przekąski z lunch bufetu.

Jak deklaruje Koku Sushi w komunikacie prasowym, efekt wprowadzenia tego rozwiązania to blisko 90% mniej zmarnowanych składników i potraw każdego dnia.

- Od poniedziałku do piątku punktualnie o godzinie 16.15 puszczamy w mediach społecznościowych relację o tym, ile boxów jest do zgarnięcia. Następnie zbieramy zamówienia telefonicznie i zapraszamy po odbiór - z własną torbą. Dlaczego? Żeby było jeszcze bardziej ekologicznie - tłumaczy Urszula Olechno, współwłaścicielka sieci Koku Sushi i dodaje, że dzięki temu działaniu codziennie udaje im się “uratować” kilka kilogramów dobrego, pełnowartościowego jedzenia.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Oferta lunch bufetu zakłada, że w godzinach od 12 do 16 goście płacą jedną ustaloną kwotę i mogą zjeść tyle, ile chcą ze szwedzkiego stołu. Restauracja dba, aby bufet był do końca pełny, więc siłą rzeczy powstają nadwyżki.

- Szukaliśmy rozwiązania, w jaki sposób je zagospodarować. Stąd pomysł na akcję “KOKU nie marnuje” i bardzo proste zasady uczestnictwa. Ogromnie nas cieszy, że inicjatywa spotkała się z tak entuzjastycznym przyjęciem i codziennie boxy rozchodzą się w zaledwie kilka minut - dodaje restauratorka.

Bez okienka - sushi lubi ekologiczne opakowania

“KOKU nie marnuje” to nie pierwsze ekologiczne działanie największej sieci sushi barów w Polsce. Już od roku właściciele restauracji w całym kraju oferują sushi na wynos w przyjaznych dla środowiska opakowaniach, które można poddać recyklingowi lub biodegradacji. Stosuje się w nich papier oraz trzcinę cukrową.

-  Staramy się ograniczać zużycie plastiku do niezbędnego minimum, dlatego zrezygnowaliśmy z przezroczystych okienek, przez które widać było potrawę. Zastąpiły je eleganckie, papierowe pudełka, które świetnie spełniają swoją rolę, przy czym nie stwarzają problemów podczas segregacji - przekonuje Urszula Olechno.

Produkty na sushi również od lokalnych dostawców

KOKU Sushi ogranicza ponadto swój ślad węglowy i gdy tylko ma taką możliwość, zaopatruje się w produkty od lokalnych dostawców.

-  Stworzenie sushi wymaga składników, które często pokonują naprawdę długą drogę. Jeśli chcemy serwować kuchnię japońską, nie ma innej możliwości. Dlatego dla równowagi kupujemy też produkty wytwarzane lokalnie – mówi Urszula Olechno.

Podkreśla, że takie działanie wchodzi w nawyk.

- Zaczynaliśmy od segregacji odpadów i pozbycia się plastikowych słomek i opakowań. Teraz prowadzimy akcję “KOKU nie marnuje”, ale na tym na pewno nie koniec. Szukamy bowiem kolejnych obszarów, w których możemy być bardziej przyjaźni dla środowiska - podsumowuje. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz