×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Kolacja inspirowana kulinariami polskich transatlantyków
Podczas kolacji będzie można zamówić wina czy rosyjską wódkę Beluga; fot. mat. pras.

Kolacja inspirowana kulinariami polskich transatlantyków

Autor: materiał prasowy Data: 02 lutego 2022 13:08

Co jadali goście pływający polskimi międzywojennymi transatlantykami? Czym charakteryzowała się kuchnia Marii Disslowej i Fanny Lewando? Można się tego dowiedzieć biorąc udział w kolacji degustacyjnej restauracji U Winiawy.

Kulinaria polskich transatlantyków

SS Pułaski, MS Piłsudski, TSS Polonia, TSS Kościuszko, MS Batory to przedwojenne, polskie transatlantyki. Były „pływającymi salonami", oznaką prestiżu i wizytówką „złotych czasów” polskiego międzywojnia. Słynęły nie tylko z luksusowego wyposażenia wnętrz i znakomitej obsługi, ale również wyśmienitej kuchni. Przyrządzane tam dania zaskakiwały nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. O potrawach serwowanych na polskich transatlantykach z uznaniem wypowiadali się kulinarni znawcy, uznając je za jedne z najlepszych na morskich szlakach pasażerskich.

Dwudziestolecie  „U Wieniawy”

Do specjałów tamtych czasów wraca restauracja „U Wieniawy”, która zaprasza do uczestnictwa w kulinarnej przygodzie pełnej smaków dwudziestolecia międzywojennego  i kuchni inspirowanej menu polskich transatlantyków.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Kulinarna uczta odbędzie się w sobotę 5 lutego o 19:30. Co znajdzie się w menu?

Na przystawkę zostaną podane: pasztet strasburski na grzankach pieprzowych, bliny z kawiorem i kwaśną śmietaną, sałatka z wędzonymi rybami, pularda augusta Ascoffiera, zielone papryki faszerowane po grecku, sardynki w oleju po francusku, sałatka z polskich ziemniaków, jajka w sosie tatarskim i wegański kawior z bakłażana.

Wśród zup do wyboru będzie wegetariańska zupa z ziemniaków lub pejsanka. Obie według Marii Disslowej, autorki książek kucharskich w latach 30.

Na drugie dania kelnerzy podadzą krokiety z kapłona a la villeroy, halibuta w sosie szczypiorkowym lub czulent według przepisu Fanny Lewando, która prowadziła przed wojną koszerną wegetariańską restaurację „Dietojarską Jadłodajnią", a także była szefową kuchni koszernej na MS Batory.

Ale to nie koniec kulinarnych doznań. Dużą atrakcją wieczoru będzie Szyfada wołowa podana z ziemniakami „Dauphine" i zielonym groszkiem. Na deser zaserwowane zostaną smażone serniczki i filetowane owoce.

Podczas kolacji będzie można zamówić wina czy rosyjską wódkę Beluga

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz