Partnerzy portalu
Kolacja inspirowana kulinariami polskich transatlantyków Podczas kolacji będzie można zamówić wina czy rosyjską wódkę Beluga; fot. mat. pras.

Kolacja inspirowana kulinariami polskich transatlantyków

Co jadali goście pływający polskimi międzywojennymi transatlantykami? Czym charakteryzowała się kuchnia Marii Disslowej i Fanny Lewando? Można się tego dowiedzieć biorąc udział w kolacji degustacyjnej restauracji U Winiawy.

Autor: materiał prasowy Data: 02 lutego 2022 13:08

Kulinaria polskich transatlantyków

SS Pułaski, MS Piłsudski, TSS Polonia, TSS Kościuszko, MS Batory to przedwojenne, polskie transatlantyki. Były „pływającymi salonami", oznaką prestiżu i wizytówką „złotych czasów” polskiego międzywojnia. Słynęły nie tylko z luksusowego wyposażenia wnętrz i znakomitej obsługi, ale również wyśmienitej kuchni. Przyrządzane tam dania zaskakiwały nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. O potrawach serwowanych na polskich transatlantykach z uznaniem wypowiadali się kulinarni znawcy, uznając je za jedne z najlepszych na morskich szlakach pasażerskich.

Dwudziestolecie  „U Wieniawy”

Do specjałów tamtych czasów wraca restauracja „U Wieniawy”, która zaprasza do uczestnictwa w kulinarnej przygodzie pełnej smaków dwudziestolecia międzywojennego  i kuchni inspirowanej menu polskich transatlantyków.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Kulinarna uczta odbędzie się w sobotę 5 lutego o 19:30. Co znajdzie się w menu?

Na przystawkę zostaną podane: pasztet strasburski na grzankach pieprzowych, bliny z kawiorem i kwaśną śmietaną, sałatka z wędzonymi rybami, pularda augusta Ascoffiera, zielone papryki faszerowane po grecku, sardynki w oleju po francusku, sałatka z polskich ziemniaków, jajka w sosie tatarskim i wegański kawior z bakłażana.

Wśród zup do wyboru będzie wegetariańska zupa z ziemniaków lub pejsanka. Obie według Marii Disslowej, autorki książek kucharskich w latach 30.

Na drugie dania kelnerzy podadzą krokiety z kapłona a la villeroy, halibuta w sosie szczypiorkowym lub czulent według przepisu Fanny Lewando, która prowadziła przed wojną koszerną wegetariańską restaurację „Dietojarską Jadłodajnią", a także była szefową kuchni koszernej na MS Batory.

Ale to nie koniec kulinarnych doznań. Dużą atrakcją wieczoru będzie Szyfada wołowa podana z ziemniakami „Dauphine" i zielonym groszkiem. Na deser zaserwowane zostaną smażone serniczki i filetowane owoce.

Podczas kolacji będzie można zamówić wina czy rosyjską wódkę Beluga

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.