W Food Hall Powiśle 27 lipca otworzył się Pita Bros, koncept oparty na miłości do greckiego ucztowania. W menu pita, gyros i falafele.
Lokale Pita Bros działają w Warszawie przy Wolskiej 165, Alei KEN 21 oraz w Fabryce Norblina. Teraz dołączył do nich Pita Bros w Food Hall Powiśle w Elektrowni Powiśle. W menu lokalu znajdują się pity, gyrosy, falafele oraz souvlaki. W sekcji przystawek: frytki np. z fetą, sałatka grecka, tzatziki, hot feta i oliwki.
Współwłaścicielem Pita Bros jest Beniamin Vafidis, który razem z rodziną prowadzi w Warszawie również restaurację Meze. Stworzył też markę Pita Bros, która proponuje kuchnie grecką w wersji street food.
W rozmowie z horecatrends.pl przyznał, że gdy otwierana była restauracja Meze, restauratorzy chcieli wprowadzić do menu sekcję street food.
- Natomiast w restauracji chodziło bardziej o biesiadowanie, dlatego street food nie do końca tam pasował. Wiedzieliśmy, że jest na to duży popyt, więc postanowiliśmy stworzyć nowy brand, nowy koncept, czyli małe lokale, gdzie można zjeść prawdziwy grecki street food, którego nie ma, a my sami uwielbiamy go jeść - wyjaśniał Beniamin Vafidis.
I dodał: - Obecnie mamy 5 lokalizacji, więc to pokazuje, że mamy popyt, bo nie otwieralibyśmy, gdyby tego popytu nie było. To jest nisza, którą zajęliśmy. Mam nadzieję, że inni nią podążą, bo im więcej będzie greckiego street foodu, to więcej osób będzie wybierało to jako opcja po do zjedzenia, a nadal jest to bardzo rzadkie, że spotkasz po drodze albo w aplikacji, gdzie zamawiasz, żeby zobaczyć greckie jedzenie.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.