Restauracja Opasły Tom pochwaliła się nowym szefem rezydentem. Za nowe menu odpowie Konrad Kowalski.
Kondrat Kowalski z początkiem stycznia przejął stery restauracji Opasły Tom przy Wierzbowej 9 w Warszawie. Stworzy tam nowe zimowe menu.
Fascynacja kuchnią szefa Konrada Kowalskiego zaczyna się od programów telewizyjnych Gordona Ramsaya, które ogląda jako dzieciak, by dwadzieścia lat później terminować w jego londyńskiej restauracji Petrus, wyróżnionej gwiazdką Michelina. Całe doświadczenie kulinarne Konrad Kowalski zdobywał w Wielkiej Brytanii, zaczynając od pozycji pomocnika i dochodząc do samodzielnego prowadzenia kuchni w prestiżowych restauracjach fine dining.
Kreowanie wyrafinowanych dań z lokalnych, sezonowych produktów okazało się tym, co najmocniej rezonuje w jego sercu. Kiedy prosta, domowa kuchnia jest ulubioną na użytek własny zawodowych szefów, on, gotując obiad dla żony i córki, wybiera złożone, pracochłonne kompozycje. Entuzjazm, pasja i ciekawość nakręcają jego codzienne działania. Powtarza, że gdyby nie pracował w restauracji, nadal robiłby to samo.
Szef Konrad Kowalski pochodzi z Chełma, ma 36 lat, ryby i desery to jego sekcje ulubione.
Nazwa Opasły Tom nawiązuje do dawnej księgarni, w której restauracja zaczynała działalność. Dziś, w lokalizacji przy Wierzbowej 9, miejsce zaprasza do czytelni obok baru, na drinka i książki. Zapraszamy do współpracy szefów kuchni-rezydentów, którzy czerpiąc ze swojego doświadczenia i talentu, prezentują ją w niepowtarzalnej formie. To kuchnia szczera i osobista. Menu bazuje na lokalnych, sezonowych produktach, które pochodzą z prowadzonego przez nas Rolniczego Targu w Fortecy.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.