Kopytka to jedno z najprostszych dań obiadowych i jednocześnie dla wielu smak dzieciństwa. Grube kluski w kształcie rombów przygotowuje się z ziemniaków. Swoim przepisem na kopytka idealne dzieli się również Magda Gessler. Jak je robi?
Kopytka to pomysł na szybki obiad, ale także pole do opisu w stworzeniu bardziej rozbudowanego dania. Proste danie z ugotowanych ziemniaków, mąki i dań może świetnie smakować samoistnie, np. okraszone masłem lub ze skwarkami, dobrze komponuje się z sosami (np. grzybowym) ale także jako dodatek do mięs i gulaszu. Bardzo blisko im również do popularnych pierogów leniwych, które oprócz ziemniaków mają w swoim składzie ser twarogowy.
Kluczem do wykonania pysznych kopytek jest wybór odpowiednich ziemniaków. "Polskie gnocchi" polubią się z takimi gatunkami, jak np. Bryza, Bursztyn, Legenda, Ibis, Gracja czy Tajfun. Kolejnym istotnym elementem, oprócz ziemniaków odpowiedniej jakości, jest dobre ich wyrobienie, przez przeciśnięcie przez praskę i zagniecenie z mąką i jajami. Swoim przepisem na kopytka podzieliła się również popularna restauratorka Magda Gessler. Jak je robi?
Krok 1. Ziemniaki należy obrać i ugotować w osolonej wodzie, po czym przecisnąć przez praskę i zagnieść dokładnie, pozostawiając do ostudzenia.
Krok 2. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy jaja, mąkę oraz mąkę ziemniaczaną. Mąkę dodajemy stopniowo, tak, aby ciasto nie było zbyt twarde. Wyrabiamy do momentu uzyskania masy, która nie będzie zbytnio kleić się do rąk, masa powinna być gładka i jednolita.
Krok 3. Stolnicę lub kuchenny blat oprószamy mąką, wyrobione ciasto dzielimy i formujemy z niego wałki. Wycinamy nożem skośne romby.
Krok 4. Gotujemy kopytka w osolonym wrzątku, powinny wypłynąć.
Krok 5. Serwujemy je na słodko lub wytrawnie. Sprawdzi się masło z patelni i cukier albo cynamon lub jogurt, a w słonej wersji słonina, skwarki lub np. ulubiony sos.
Rozpadanie kopytek podczas gotowania może być wina ziemniaków. Powinno się je przeciskać przez praskę, tłuc i rozgniatać, ale nie blendować i miksować. Powinny być również odpowiedniej jakości. Jeśli ciasto na kopytka się nie klei, można dodać do niego oleju.
Idealna będzie mąka pszenna luksusowa typ 550.
Liczymy go od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wrzątku. To zwykle ok. 2-3 minuty, tyle wystarczy by je ugotować. Wyciągamy je z wody łyżką cedzakową.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.