Partnerzy portalu
Kraków wspiera Ukrainę. Prezentacje potraw kuchni ukraińskiej w sobotę na Małym Rynku Akcja „Pomagamy Ukrainie ze smakiem” jest zaplanowana na sobotę w Krakowie / fot. unsplash

Kraków wspiera Ukrainę. Prezentacje potraw kuchni ukraińskiej w sobotę na Małym Rynku

Prezentacje potraw kuchni ukraińskiej, jak i muzyki nawiązującej do kultury ukraińskiej, znajdą się w programie akcji „Pomagamy Ukrainie ze smakiem”, zaplanowanej na sobotę na Małym Rynku w Krakowie. Wydarzenie ma służyć integracji Ukraińców i Polaków oraz wsparciu uchodźców.

Autor: PAP Data: 31 marca 2022 13:25

Jak poinformował na czwartkowym briefingu prasowym wojewoda małopolski Łukasz Kmita, akcja "Pomagamy Ukrainie ze smakiem" ma związek m.in. ze zbliżającymi się świętami wielkanocnymi. Produkty żywnościowe - ukraińskie i polskie - prezentowane w sobotę na Małym Rynku w Krakowie mają przyczynić się do lepszego wzajemnego zrozumienia, mają wspomóc integrację po to, żeby - jak powiedział wojewoda - "wspólnie razem trzymać kciuki, by wojna się skończyła, a Ukraina była niepodległa". "Chcemy, by stół stał się niejako symbolicznym miejscem polsko-ukraińskiego spotkania, a polsko-ukraińska muzyka pokazała, jak wiele nas łączy" - podkreślił wojewoda.

8 tys. pierogów i ponad 400 litrów barszczu ukraińskiego

Produkty prezentowane na Małym Rynku będą bezpłatne, ale goście będą mogli wrzucić datki do puszek. Zebrane w ten sposób fundusze Caritas przeznaczy na pomoc dla mieszkańców kraju ogarniętego wojną.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Wiele potraw powstaje w stołówce Uniwersytetu Rolniczego (UR) w Krakowie. Rektor uczelni dr hab. inż. Sylwester Tabor poinformował, że teraz 20 osób - głównie pań z Ukrainy, które mieszkają w akademikach UR - lepi pierogi z twarogiem i ziemniakami. Na Małym Rynku będzie łącznie 8 tys. pierogów i ponad 400 litrów barszczu ukraińskiego. Nie zabraknie dań mięsnych, w tym żeberek, i sałat na bazie czerwonych buraków.

Produkty na akcję "Pomagamy Ukrainie ze smakiem" przekazali absolwenci UR, z który wielu pracuje w firmach przetwórstwa rolno-spożywczego. Ofiarowali oni prawie 1,5 tys. kg różnego rodzaju surowców, w tym prawie 400 kg kiszonej kapusty, 240 kg żeberek, 80 kg boczku, 160 kg ziemniaków, 70 kg twarogu. W sobotę będzie też możliwość licytacji wina UR. Zainteresowani skosztują chleba na bazie piwa z browaru Akademii Górniczo-Hutniczej.

Podczas sobotniego wydarzenia uchodźcy będą mogli też otrzymać informacje nt. tego, w których częściach miasta uzyskać pomoc w różnych sprawach.

Wydarzenie "Pomagamy Ukrainie ze smakiem" potrwa od godz. 14 do 19. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz