×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Królowa wiosennych zup. Jak botwinkę robi Magda Gessler?
Sezon na botwinę rozpoczyna się w kwietniu. Można z niej zrobić pożywną zupę. |fot. Shutterstock

Królowa wiosennych zup. Jak botwinkę robi Magda Gessler?

Autor: Witold Stech Data: 17 kwietnia 2023 17:56

W połowie kwietnia rozpoczyna się zwykle w Polsce sezon na botwinę, a jego szczyt przypada na maj i czerwiec. Z botwiny można z kolei zrobić... botwinkę, czyli pożywną buraczaną zupę.

  • Sezon na botwinę rozpoczyna się już w kwietniu.
  • Z botwiny można zrobić chłodnik, a także... botwinkę.
  • Botwinka to niskokaloryczna zupa, która ma wiele właściwości zdrowotnych.

Czym się różnią botwina i botwinka?

Jest pewna, zasadnicza różnica pomiędzy botwiną i botwinką, choć słowa te brzmią niemal identycznie. Liście i korzenie popularnego w Polsce buraka ćwikłowego, z którego bulw przygotowuje się tradycyjny czerwony barszcz, są nazywane botwiną. Zrywa się je młode, pod koniec wiosny, a wykorzystywane są najczęściej jako składnik sałatek i surówek.

Liście młodego buraka wraz z bulwami służą także do przygotowania chłodnika, jak również - botwinki. Botwinka to z kolei zupa warzywna, która oprócz buraków składa się z jaj na twardo, koperku i śmietany.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Czym się różni boćwina od botwiny?

Boćwina to również potoczna nazwa, tyle, że buraka liściowego, który bywa nazywany również kapustą rzymską i mangoldem. Ta jednoroczna roślina z rodziny buraka zwyczajnego pochodzi z regionu Morza Śródziemnego i ma charakterystyczne pomarszczone liście i mocno czerwone łodygi. I, dodatkowo, liście boćwiny również pojawiają się często jako dodatek do sałatek, surówek, a także... botwinki.

Boćwina jest podobna do buraka ćwikłowego, ale ma większe liście (w odmianie liściastej) i łodygi (w odmianie łodygowej). Liście odmiany liściastej spożywa się jak liście szpinaku, a łodygi odmiany łodygowej przyrządza się podobnie do szparagów.

Jak zrobić botwinkę?

Wracając jednak do botwinki - ta wiosenna zupa cieszy się dużą popularnością na polskich stołach. Oprócz liści i korzeni buraka ćwikłowego do jej przyrządzenia potrzebna będzie śmietana. Wśród dodatków królują młode ziemniaki, jaja, szczypiorek.

Czy zupa z botwiny jest zdrowa?

Botwina jest niskokaloryczna, 100 g liści to tylko 19 kcal, a niewiele więcej po ugotowaniu. Zupa z botwiny ma właściwości odtruwające, usprawnia pracę jelit, wpływa korzystnie na trawienie i poziom cholesterolu.

Botwinka często jest serwowana z gotowanym jajkiem. | fot. Shutterstock

Prosty przepis na zupę botwinkę

Składniki:

  • 1 litr bulionu
  • pęczek botwinki wraz z buraczkami
  • pół pęczka koperku
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • pieprz i sól do smaku

Barszcz z botwiny - przygotowanie krok po kroku

Krok 1. Liście botwiny odciąć od korzeni i dokładnie je umyć. Buraczki obrać. Przygotować następnie bulion.

Krok 2. Posiekać liście, natomiast buraki pokroić na cienkie plastry. Umyć ziemniaki i obrać, po czym pokroić je na cienkie plastry.

Krok 3. Podsmażyć ziemniaki przez kilka minut w garnku, po czym wlać do nich bulion i zagotować, do momentu, aż ziemniaki będą niemal miękkie. W połowie procesu dodać buraczki.

Krok 4. Dodać posiekane liście i łodygi (również posiekane) i gotować kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, dolać sok z cytryny, śmietanę i siekany koper.

Barszcz z botwiny z przepisu Magdy Gessler. Jak go zrobić?

Przepis na botwinkę według Magdy Gessler jest równie prosty co pozostałe, ale restauratorka uzupełnia podstawowy przepis znacznie większą liczbą składników. Tu pojawiają się także inne warzywa (marchewka, pietruszka seler, por), a oprócz śmietany kremówki także kwaśna śmietana. Nie zabrakło również jaj. Zamiast bulionu Magda Gessler zastosowała cielęcinę z kością.

Składniki na botwinkę z przepisu Magdy Gessler

  • 2 pęczki botwinki,
  • 300 g cielęciny z kością,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • 50 g selera,
  • 40 g pora,
  • szklanka kwasu z buraków,
  • 1,5 łyżki soku z cytryny,
  • 1,5 łyżki posiekanego koperku,
  • 200 g kwaśnej śmietany,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • łyżka mąki pszennej,
  • pieprz, sól i cukier do smaku,
  • 4 jajka ugotowane na twardo.

Przepis na zupę botwinkową Magdy Gessler - wykonanie krok po kroku:

Krok 1. Wodą należy zalać mięso (1,5 l wody będzie odpowiednie), posolić całość i zagotować. Warzywa wrzucamy dopiero do wrzącego bulionu i gotujemy na małym ogniu w garnku z pokrywką. Przecedzamy wywar po 45 minutach.

Krok 2. Botwinę należy umyć i pokroić na małe kawałki (korzeń, liście oraz łodygi), po czym wrzucić do buliony i gotować przez 10 minut, dodając pod koniec sok z cytryny i wlewając kwas z buraków. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3. Mieszamy w kubku łyżkę mąki z szczyptą soli o odrobioną zimniej wody, do uzyskania jednolitej konsystencji. Dolewamy do kubka odrobinę gotującego się wywaru i mieszamy, wlewając całość do garnka z zupą.

Krok 4. Podobnie postępujemy ze śmietaną. Dolewamy do niej wywaru i wlewamy do garnka po wymieszaniu.

Krok 5. Po ugotowaniu serwujemy z połówkami ugotowanych jajek i dekorujemy zupę koperkiem.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz