Partnerzy portalu
Kuchnia gruzińska coraz bardziej popularna wśród Polaków fot. materiały prasowe

Kuchnia gruzińska coraz bardziej popularna wśród Polaków

Polacy doceniają zagraniczne specjały – po japońskim sushi, włoskiej pizzy czy tajskim curry przyszedł czas na kuchnię gruzińską. Nic w tym dziwnego, jest prosta, smaczna i zawsze świeża. Zobaczcie, które potrawy najbardziej przypadły do gustu Polakom?

Autor: horecatrends.pl Data: 29 października 2019 13:20

Od kilku lat Gruzja cieszy się dużą popularnością wśród polskich turystów. Polacy szczególnie upodobali sobie kuchnię gruzińską, która podbija ich kubki smakowe.

– Sekret kuchni gruzińskiej tkwi w naturalnych składnikach i świeżości produktów. Potrawy nie są drogie, za to sycące i niezwykle smaczne. Wiele z tych dań wpisuje się w modny trend street foodu, tak bardzo lubiany również przez Polaków – komentuje Marcin Kozerawski, pomysłodawca i właściciel sieci piekarni gruzińsko-ormiańskich Batumi.

Nie od dziś wiadomo, że Polacy lubią kosztować różnorodnych smaków z całego świata. Kuchnia gruzińska jest prosta, za to niezwykle wyrazista w smaku, dzięki aromatycznej kompozycji przypraw. Które dania cieszą się największą popularnością?

Chaczapuri, dosłownie chleb z twarogiem to bez wątpienia najpopularniejsze danie gruzińskie. Często można je spotkać w różnych wariacjach smakowych – ze szpinakiem, kurczakiem czy szynką. Miłośnicy słodkości skosztować mogą również tych ze świeżymi, sezonowymi owocami – truskawkami, malinami, śliwkami oraz wiśniami. Sycące rogale najlepiej smakują na ciepło i są świetną propozycją na śniadanie lub lunch.

Chinkali to z kolei gruzińskie pierożki, zawijane do góry w charakterystyczne sakiewki, gotowane lub odsmażane. Do ich przygotowania wykorzystuje się różnego rodzaju mięsa z dużą ilością rosołu, co sprawia, że wnętrze pierożków jest bardzo soczyste. Cały rytuał wymaga niemałej wprawy, ponieważ danie je się rękoma, koniecznie na gorąco. Wystarczy złapać za zakręcony czubek, wgryzając się w sakiewkę iwypijając cały rosół.

Pielmieni to inny rodzaj pierożków, znacznie mniejszy od chinkali. Wypełnione są świeżym, grubo mielonym i skrupulatnie doprawionym mięsnym farszem. Najczęściej podaje się je w wołowym rosole z dodatkiem śmietany.

Na szczególną uwagę zasługuje jednak puri – tradycyjny chlebek gruziński. Charakteryzuje się on owalnym kształtem, miękkością w środku i chrupiącą skórką. Jest przygotowywany na bieżąco, dlatego wybierając się do piekarni gruzińskiej można mieć pewność, że chleb zawsze będzie świeży i ciepły. Jest idealnym dodatkiem do hummusu czy bliskowschodnich gulaszy.

Piekarnie gruzińskie zyskują na popularności

Poza restauracjami ogromnym zainteresowaniem cieszą się piekarnie gruzińskie, zajmujące się wypiekaniem tradycyjnego pieczywa, uznawanego niemal za tamtejszy skarb narodowy. Kolejne lokale wyrastają niczym grzyby po deszczu, oferując aromatyczne, chrupiące i niezwykle sycące wypieki. 

Sekret kuchni gruzińskiej to bez wątpienia naturalne składniki, bez konserwantów i polepszaczy. Połączenie ich z zestawem odpowiednio wyselekcjonowanych, aromatycznych przypraw skutkuje wybornymi przysmakami, podbijającymi serca zwolenników gruzińskich specjałów.  

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.