Podczas warszawskiego spotkania ‘’Kulinarna podróż po Polsce’’ restauratorzy ze stolicy odpowiadali na pytania o ulubione smaki gości i znaczenie kuchni polskiej. Z kolei szefowie kuchni Akademii Inspiracji MAKRO przygotowali dania pokazowe.
„Kulinarna podróż po Polsce” to nowy cykl skierowany do przedstawicieli branży HoReCa. Pierwszy warsztat odbył się 16 marca w restauracji Studio Buffo i cieszył się znacznym zainteresowaniem. Wzięło w nim udział blisko 70 uczestników.
Podczas tego spotkania spytaliśmy restauratorów, za jakimi smakami tęsknią goście?
- Goście tęsknią przede wszystkim za smakami dzieciństwa - mówi Arkadiusz Kulczyński z Restauracji Staroświecka na warszawskim Ursynowie.
- Najczęściej pytają o rosół, flaki, kotlet schabowy - dodaje Elżbieta Cieślak z Restauracji Zapętlona na Zaciszu w Warszawie.
Krzysztof Olejnik, menedżer generalny Restauracji Cafe Mozaika zwraca uwagę, że tak naprawdę są to wszystkie smaki, które goście wynoszą z domu rodzinnego.
Czy kuchnię polską lepiej serwować w tradycyjnej czy nowoczesnej formie?
- Większość moich klientów chce, by dania były serwowane tradycyjnie - uważa Elżbieta Cieślak.
Menedżer generalny Restauracji Cafe Mozaika jest zdania, że do tematu można podejść dwutorowo.
- Jeśli ktoś zamierza podawać dania kuchni polskiej bardzo elegancko, w sposób wyniesiony na wyższe poziomy, niech tak podaje, na pewno będzie super. Z kolei w restauracjach typu karczma, bardzo prostych - ważne, żeby było smacznie - mówi Krzysztof Olejnik.
Czy kuchnia polska to głównie dania mięsne? Czy w restauracji z kuchnią polską jest miejsce na dania wegetariańskie?
- Kuchnia polska nie ma ani specyficznie wyprofilowanego działu mięsnego, ani warzywnego - wskazuje Krzysztof Olejnik. - Ta kuchnia zawsze była przeplatana, warzywa z mięsem, warzywa sezonowe z mięsem, zimowe, kiszonki.
Czy powróciła moda na kuchnię polską?
- Kuchnia polska zawsze była modna, ale mimo to nadal potrzebuje promowania - uważa Arkadiusz Kulczyński z Restauracji Staroświecka na Ursynowie.
Podczas spotkania z cyklu „Kulinarna podróż po Polsce” w Warszawie goście mogli spróbować dań poszczególnych regionów, przygotowywanych przez szefów Kuchni MAKRO Polska. W menu pojawiły się m.in.:
Nie zabrakło również propozycji wegańskiej. Degustacji towarzyszyła opowieść o aktualnych trendach gastronomicznych oraz o poszczególnych daniach, którą poprowadziła Agnieszka Kuś, przewodniczka kulinarna. Uczestnicy mieli także możliwość wzięcia udziału w pokazach sommelierskich i spróbowania win.
Kolejne spotkania z cyklu ‘’Kulinarna podróż po Polsce’’ odbędą się 13 kwietnia w Krakowie oraz 26 kwietnia w Poznaniu.
Czytaj też Plebiscyt „Najlepsza Restauracja 2023”. Uroczyste wręczenie nagród już w maju w winnicy
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.