×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
''Kulinarna podróż po Polsce'': Kuchnia polska jest modna, ale nadal potrzebuje promowania (WIDEO)
Kolejne spotkania „Kulinarna podróż po Polsce” odbędą się 13 kwietnia w Krakowie oraz 26 kwietnia w Poznaniu. Fot. Makro Polska

''Kulinarna podróż po Polsce'': Kuchnia polska jest modna, ale nadal potrzebuje promowania (WIDEO)

Autor: Katarzyna Gubała Data: 06 kwietnia 2023 11:55

Podczas warszawskiego spotkania ‘’Kulinarna podróż po Polsce’’ restauratorzy ze stolicy odpowiadali na pytania o ulubione smaki gości i znaczenie kuchni polskiej. Z kolei szefowie kuchni Akademii Inspiracji MAKRO przygotowali dania pokazowe.

„Kulinarna podróż po Polsce” to nowy cykl skierowany do przedstawicieli branży HoReCa. Pierwszy warsztat odbył się 16 marca w restauracji Studio Buffo i cieszył się znacznym zainteresowaniem. Wzięło w nim udział blisko 70 uczestników. 

Podczas tego spotkania spytaliśmy restauratorów, za jakimi smakami tęsknią goście?

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

- Goście tęsknią przede wszystkim za smakami dzieciństwa - mówi Arkadiusz Kulczyński z Restauracji Staroświecka na warszawskim Ursynowie.

- Najczęściej pytają o rosół, flaki, kotlet schabowy - dodaje Elżbieta Cieślak z Restauracji Zapętlona na Zaciszu w Warszawie.

Krzysztof Olejnik, menedżer generalny Restauracji Cafe Mozaika zwraca uwagę, że tak naprawdę są to wszystkie smaki, które goście wynoszą z domu rodzinnego.

Czy kuchnię polską lepiej serwować w tradycyjnej czy nowoczesnej formie?

- Większość moich klientów chce, by dania były serwowane tradycyjnie - uważa Elżbieta Cieślak.

Menedżer generalny Restauracji Cafe Mozaika jest zdania, że do tematu można podejść dwutorowo.

- Jeśli ktoś zamierza podawać dania kuchni polskiej bardzo elegancko, w sposób wyniesiony na wyższe poziomy, niech tak podaje, na pewno będzie super. Z kolei w restauracjach typu karczma, bardzo prostych - ważne, żeby było smacznie - mówi Krzysztof Olejnik.

Czy kuchnia polska to głównie dania mięsne? Czy w restauracji z kuchnią polską jest miejsce na dania wegetariańskie?

 - Kuchnia polska nie ma ani specyficznie wyprofilowanego działu mięsnego, ani warzywnego - wskazuje Krzysztof Olejnik. - Ta kuchnia zawsze była przeplatana, warzywa z mięsem, warzywa sezonowe z mięsem, zimowe, kiszonki.

Czy powróciła moda na kuchnię polską?

- Kuchnia polska zawsze była modna, ale mimo to nadal potrzebuje promowania - uważa Arkadiusz Kulczyński z Restauracji Staroświecka na Ursynowie.

‘’Kulinarna podróż po Polsce’’ zawita do Krakowa i Poznania

Podczas spotkania z cyklu „Kulinarna podróż po Polsce” w Warszawie goście mogli spróbować dań poszczególnych regionów, przygotowywanych przez szefów Kuchni MAKRO Polska. W menu pojawiły się m.in.:

  • tatar wołowy z grzybami marynowanymi, musztardą domową, szalotką i serem Bursztyn,
  • podpłomyk z wątróbkami gęsimi po siewiersku i sałatką z ziół, kiełbasa z suma w buchcie bolęcińskiej
  • jabłka prażone na ruchańcach z serem Lazur i sosem z miodu pitnego oraz palonego masła.

Nie zabrakło również propozycji wegańskiej. Degustacji towarzyszyła opowieść o aktualnych trendach gastronomicznych oraz o poszczególnych daniach, którą poprowadziła Agnieszka Kuś, przewodniczka kulinarna. Uczestnicy mieli także możliwość wzięcia udziału w pokazach sommelierskich i spróbowania win.

Kolejne spotkania z cyklu ‘’Kulinarna podróż po Polsce’’ odbędą się 13 kwietnia w Krakowie oraz 26 kwietnia w Poznaniu.

Czytaj też Plebiscyt „Najlepsza Restauracja 2023”. Uroczyste wręczenie nagród już w maju w winnicy

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz