Partnerzy portalu
Kulinarna podróż Śląskiej Prohibicji do NOMA - najlepszej restauracji na świecie Reprezentacja załogi Śląskiej Prohibicji w NOMA. Od lewej: szef sali Mateusz Rawski, szef kuchni Szymon Bracik, René Redzepi oraz Aleksandra Mucha, dyrektor zarządzająca restauracją. Fot. Śląska Prohibicja

Kulinarna podróż Śląskiej Prohibicji do NOMA - najlepszej restauracji na świecie

- Serce restauracji, czyli otwarta kuchnia na środku wnętrza, widoczny serwis i dochodzące do nas rozmowy załogi tworzyły poczucie, że ten spektakl kulinarny jest dla nas - opowiada o wizycie w NOMA Szymon Bracik, szef kuchni restauracji Śląska Prohibicja w Katowicach.

Autor: Katarzyna Gubała Data: 23 lutego 2022 14:15

NOMA to restauracja stworzona przez René Redzepiego i Clausa Meyera w 2003 r w Kopenhadze, stolicy Danii. Wnętrze Nomy zaprojektowane przez Bjarke Ingelsa stanowi oryginalną wizytówkę miasta, a samo miejsce stało się mekką dla kucharzy i foodies z całego świata. Restauracja ma swym koncie m.in. trzy gwiazdki Michelin i tytuły najlepszej restauracji na świecie. Każdy chciałby tu być chociaż raz i spróbować znakomitych dań inspirowanych tym, co w kuchni skandynawskiej najlepsze.  Zimniejszych miesiące w Skandynawii to sezon na produkty z mórz, stąd Noma serwuje obecnie menu Ocean Season, które kosztuje 2900 DKK (ok. 1770 zł). 

Ogromna popularność Nomy sprawia, że rezerwację stolika trzeba zaplanować nawet z rocznym wyprzedzeniem. Wytrwałość zespołu Śląskiej Prohibicji opłaciła się - udało się odwiedzić Kopenhagę i poczuć na własnej skórze oraz podniebieniu, jakość i pasję ukrytą w daniach serwowanych w Noma. O swoich wrażeniach opowiada Szymon Bracik, szef kuchni restauracji Śląska Prohibicja.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Horecatrends: Kulinarna podróż do NOMA to marzenie wielu foodies, szefów kuchni i kucharzy również. 

Szymon Bracik, szef kuchni restauracji Śląska Prohibicja: Z pewnością. Każdy związany w jakiś sposób z branżą gastronomiczną marzy o tym, żeby odwiedzić najlepszą restaurację na świecie i móc poznać jej smaki oraz wspaniałego szefa kuchni René Redzepiego. Wraz z zespołem stwierdziliśmy, że jest dobry czas, żeby spełnić takie marzenie. Udało się zrobić rezerwację i przyjechać do Kopenhagi. Mieliśmy okazję zwiedzić piękne miasto, a co najważniejsze przekroczyć próg Nomy. Mamy wrażenie, że to nam się śniło, a jednak to prawda. Wspomnienia pozostaną w nas na długo.

Co Was zachwyciło, zadziwiło, zaskoczyło w restauracji René Redzepiego ?

Restauracja już od wejścia jest niezwykła. Prosta, ale zarazem bardzo ciepła. Drzwi ręcznie zdobione tysiącami muszli były najlepszą zapowiedzią tego, co za nimi zastaliśmy. Atmosfera i przywitanie gości przez cały zespół kucharzy były naprawdę miłym zaskoczeniem. Serce restauracji, czyli otwarta kuchnia na środku wnętrza i widoczny serwis, dochodzące do nas rozmowy załogi tworzyły poczucie, że ten spektakl kulinarny jest dla nas. Zachwycające były też formy podania, w pełni spójne z obecnym w tym czasie menu Ocean Season z wykorzystaniem muszli, wodorostów i kamieni. Sam fakt, że mogliśmy podchodzić do każdej sekcji i podglądać pracę René oraz jego zespołu był dla nas czymś wyjątkowym. Klimat w restauracji był bardzo przyjazny. Czuliśmy, że potrafią tam gościć.

Jakich dań mieliście okazję skosztować? W czym tkwi sekret kuchni restauracji uważanej za najlepszą na świecie ?

Trafiliśmy na nowe menu w całości złożone z owoców morza. Widzieliśmy akwaria z langustynkami czy przegrzebkami, które tuż po wyłowieniu trafiały na nasze talerze. Są to doznania smakowe, które w Polsce nie są osiągalne. Ciekawą propozycją była zupa z kraba podana w pancerzu kraba, surowy przegrzebek w glazurze z masła z dodatkiem wodorostów z ikrą i tartym chrzanem, czy ostrosz z fermentowanym chilli, białą kapustą, cytryną i wasabi - to smaki nie do podrobienia. Dużą rolę w menu odegrały glony w formie dodatków do dań i deseru. W deserze występowały jako chrupiące, słodkie płaty otulające delikatny mus z pestek śliwek, było to wyjątkowe połączenie. Specjalne receptury, oryginalne dodatki, niepowtarzalne konsystencje oraz sposób podania dań - to wszystko jest na najwyższym poziomie.

Czy wizyta w Nomie zainspirowała Was do nowych działań w Śląskiej Prohibicji? Co wynieśliście z tej wizyty?

Wizyta w Nomie to przede wszystkim inspiracja, nauka i cenne doświadczenie, które warto przenosić na nasze realia. Pod każdym względem. Dla mnie jako dla szefa kuchni to przede wszystkim produkt i dbałość o każdy detal. Perfekcja w pracy zespołu, który działa jak jeden organizm, była doskonale przemyślana. Tworzenie atmosfery i odczucia gościa, który siedzi przy stole jest równie ważne. Jakość pracy i obsługa w Nomie zasługują na absolutne uznanie. To daje poczucie, że mimo świetnie wykonywanej pracy przez mój zespół w Śląskiej Prohibicji zawsze można doskonalić poszczególne obszary. Codziennie chcemy być lepsi dla naszych gości, a zdobywać wiedzę zawsze od tych najlepszych. Noma to spełnienie kulinarnych marzeń dla wielu, dla nas również.

Dziękujemy za rozmowę.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.