Partnerzy portalu
Lecentano otworzy drugi lokal w Polsce. Tę pizzerię znają już goście Browarów Warszawskich Druga w Polsce pizzeria Lecentano powstanie w Łodzi w kompleksie Fuzja. Fot. Materiały prasowe

Lecentano otworzy drugi lokal w Polsce. Tę pizzerię znają już goście Browarów Warszawskich

Autor: KG Data: 07 grudnia 2021 12:00

W drugiej połowie 2022 roku w Fuzji w Łodzi swój drugi lokal w Polsce otworzy pizzeria Lecentano. - Pizza to coś więcej niż danie kulinarne. To sposób bycia i codzienny kawałek szczęścia – przekonuje Mark Zarkhin.

Lecentano to autorski koncept Marka Zarkhina - twórcy gastronomicznego imperium, który odpowiada za ponad 220 restauracji zlokalizowanych w Europie Wschodniej oraz w Azji.

Czas na Łódź i przestrzeń pofabryczną

Pierwsza w Polsce pizzeria pod szyldem Lecentano otworzyła się w Browarach Warszawskich, teraz restaurator postawił na Łódź i Fuzję. Spółka Echo Investment, realizująca projekt rewitalizacji pofabrycznego terenu, podpisała umowę na wynajem 420 mkw. powierzchni w jednym z historycznych budynków kompleksu. 

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

- Lecentano to kolejny najemca, który potwierdza zmieniające się na rynku trendy. Restauracje coraz częściej wychodzą z zamkniętych obiektów, jak np. centra handlowe i wybierają otwarte na miasto, wielofunkcyjne przestrzenie. Fuzja jako destination place jest idealną lokalizacją dla nowatorskich gastronomicznych konceptów - mówi Karolina Prędota Krystek, Head of Food and Beverage w Echo Investment.

Lecentano powstanie w jednym z historycznych budynków w Ogrodach Anny w pobliżu zabytkowej elektrowni Karola Scheiblera. Klimatem nawiązywać będzie do włoskiej filozofii celebracji codzienności, będzie to zatem miejsce radosne, niezwykle przytulne, gościnne, pełne kolorów i kreatywnych pomysłów.

Dla Lecentano pizza to sposób bycia 

W menu znajdzie się wypalana w piecu tradycyjna pizza serwowana w różnych wariantach oraz sekcja z włoskimi pastami.  Pizza i pasta przygotowywane będą na bazie specjalnie sprowadzanej z Włoch mąki. Z Italii pochodzić będą też wyselekcjonowane pod kątem dań i deserów wina. 

- Wychodzimy z założenia, że pizza to coś więcej niż danie kulinarne. To sposób bycia i codzienny kawałek szczęścia, którym możemy dzielić z bliskimi nam osobami. Postindustrialna Fuzja idealnie pasuje do założeń naszego konceptu, cieszymy się zatem, że właśnie w tym miejscu, w III kwartale przyszłego roku otworzymy nasz drugi w Polsce autorski lokal Lecentano. Restauracja utrzymana będzie w unikalnym i niespotykanym gdziekolwiek indziej designie - mówi Mark Zahrin, restaurator odpowiedzialny za koncept Lecentano.

Fuzja to wieloetapowa inwestycja, która łączyć będzie funkcję biurową, handlowo-usługową, gastronomiczną, a także budynki mieszkalne, plac miejski (Ogrody Anny) i otwarte, zielone tereny wspólne liczące blisko 4 ha. Wszystko w otoczeniu historycznej zabudowy dawnych zakładów włókienniczych Karola Scheiblera, które stanowią dziedzictwo Łodzi Fabrycznej. Łącznie na 8 ha zlokalizowanych będzie 20 budynków, z czego 14 to obiekty historyczne.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz