×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Leczo z cukinią? Makłowicz odradza: "Wtedy to nie jest leczo"
Oryginalne węgierskie lecsó nie ma w składzie cukinii, co zauważa Robert Makłowicz. | fot. Facebook/Robert Makłowicz

Leczo z cukinią? Makłowicz odradza: "Wtedy to nie jest leczo"

Autor: Witold Stech Data: 19 kwietnia 2023 11:43

Węgierskie leczo to potrawa warzywna, ale wśród składników próżno szukać w nim popularnej w Polsce cukinii. W polskim wydaniu polskiemu leczo bliżej do pewnej francuskiej potrawy, co zauważa Robert Makłowicz.

  • Oryginalne leczo pochodzi z Węgier, polskim wariacjom bliżej do francuskiego ratatouille.
  • Węgrzy zwykle spożywają leczo w warzywnej wersji.

Leczo (węg. lecsó) to węgierska potrawa popularna nie tylko w Polsce, ale także chociażby w Czechach, na Słowacji czy w Ukrainie.

Czym różni się polskie leczo od węgierskiego?

To warzywne ragoût (potrawa z mięsa lub warzyw, pokrojonych w regularne części i duszonych w wywarze) warzywne z pomidorami i świeżą papryką, które dusi się z wędzoną słoniną i podsmażaną cebulą oraz czosnkiem z dodatkiem słoniny i węgierskiej papryki oraz papryki w proszku. Na Węgrzech gęste danie je się samodzielnie, ale także jako dodatek do potraw mięsnych.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

W Polsce bywa, że leczo jest przygotowywane inaczej, często na oleju i z dodatkiem cukinii i bakłażanów. Zbliża to bardziej polskie leczo do potrawy wywodzącej się z francuskiej Prowansji, co zauważa guru polskiej gastronomii i krytyk kulinarny Robert Makłowicz.

- Wtedy to nie jest leczo, tylko ratatouille. Ratatouille jest potrawą pokrewną, ale nie wywodzi się z Węgier" - zauważa.

Polskie leczo często ma w składzie również pieczarki, boczek a nawet kabanosy. Najpopularniejszym tutejszym dodatkiem jest jednak zwykle cukinia.

Polskie leczo przyrządzane jest często także z pieczarkami. | fot. Pixabay

Jak zrobić leczo z cukinii i papryki?

Składniki:

  • 4 małe cukinie
  • 2 cebule
  • 200 g kiełbasy
  • 2 czerwone papryki
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 pomidory (obrane ze skórki i pokrojone)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

Leczo z cukinią i papryką - przepis krok po kroku

Krok 1. W kostkę należy pokroić paprykę i cukinię, a cebulę obrać i pokroić, po czym wlać na patelnię olej.

Krok 2. Pokrojoną w kostkę kiełbasę wrzucić na patelnię, dodać cebulę i smażyć do przyrumienienia.

Krok 3. Dodać paprykę w proszku, chwilę mieszając, po czym dolać nieco wody i nadal mieszać.

Krok 4. Przenieść całość do dużego garnka i dodać pomidory oraz pomidory z puszki. Do tego czosnek przeciśnięty przez praskę, pozostałą wodę oraz koncentrat pomidorowy.

Krok 5. Gotować leczo ok. 10 minut na średnim ogniu, po czym dodać cukinię gotując do jej zmięknięcia. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przepis na oryginalne węgierskie leczo - składniki

  • 1 średnia cebula, cienko pokrojona
  • 2 łyżki tłuszczu z słoniny
  • 450 g węgierskiej papryki, pokrojonej w 0,5 cm paski
  • 3 duże dojrzałe, obrane i pokrojone pomidory
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka słodkiej węgierskiej papryki w proszku

Jak zrobić węgierskie leczo? Przepis krok po kroku

Krok 1. Na dużej patelni podsmaż cebulę na słoninie (opcjonalnie oleju) na małym ogniu przez 5 minut.

Krok 2. Dodaj paski papryki i smaż kolejne 15 minut.

Krok 3. Dodaj pomidory, cukier, sól i mieloną paprykę i gotuj przez kolejne 25 do 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż mieszanina będzie przypominać gęsty sos pomidorowy.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz