Węgierskie leczo to potrawa warzywna, ale wśród składników próżno szukać w nim popularnej w Polsce cukinii. W polskim wydaniu polskiemu leczo bliżej do pewnej francuskiej potrawy, co zauważa Robert Makłowicz.
Leczo (węg. lecsó) to węgierska potrawa popularna nie tylko w Polsce, ale także chociażby w Czechach, na Słowacji czy w Ukrainie.
To warzywne ragoût (potrawa z mięsa lub warzyw, pokrojonych w regularne części i duszonych w wywarze) warzywne z pomidorami i świeżą papryką, które dusi się z wędzoną słoniną i podsmażaną cebulą oraz czosnkiem z dodatkiem słoniny i węgierskiej papryki oraz papryki w proszku. Na Węgrzech gęste danie je się samodzielnie, ale także jako dodatek do potraw mięsnych.
W Polsce bywa, że leczo jest przygotowywane inaczej, często na oleju i z dodatkiem cukinii i bakłażanów. Zbliża to bardziej polskie leczo do potrawy wywodzącej się z francuskiej Prowansji, co zauważa guru polskiej gastronomii i krytyk kulinarny Robert Makłowicz.
- Wtedy to nie jest leczo, tylko ratatouille. Ratatouille jest potrawą pokrewną, ale nie wywodzi się z Węgier" - zauważa.
Polskie leczo często ma w składzie również pieczarki, boczek a nawet kabanosy. Najpopularniejszym tutejszym dodatkiem jest jednak zwykle cukinia.
Składniki:
Krok 1. W kostkę należy pokroić paprykę i cukinię, a cebulę obrać i pokroić, po czym wlać na patelnię olej.
Krok 2. Pokrojoną w kostkę kiełbasę wrzucić na patelnię, dodać cebulę i smażyć do przyrumienienia.
Krok 3. Dodać paprykę w proszku, chwilę mieszając, po czym dolać nieco wody i nadal mieszać.
Krok 4. Przenieść całość do dużego garnka i dodać pomidory oraz pomidory z puszki. Do tego czosnek przeciśnięty przez praskę, pozostałą wodę oraz koncentrat pomidorowy.
Krok 5. Gotować leczo ok. 10 minut na średnim ogniu, po czym dodać cukinię gotując do jej zmięknięcia. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 1. Na dużej patelni podsmaż cebulę na słoninie (opcjonalnie oleju) na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 2. Dodaj paski papryki i smaż kolejne 15 minut.
Krok 3. Dodaj pomidory, cukier, sól i mieloną paprykę i gotuj przez kolejne 25 do 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż mieszanina będzie przypominać gęsty sos pomidorowy.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.