×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Lokalizacja restauracji. Jak ją wybrać?
Jak wybrać idealną lokalizację pod lokal gastronomiczny?/fot. shutterstock

Lokalizacja restauracji. Jak ją wybrać?

Autor: Magdalena Brzózka Data: 13 grudnia 2022 17:28 | Aktualizacja: 14 grudnia 2022 15:02

Jeśli decyzja o otwarciu własnej restauracji zapadła, masz już pomysł na nazwę i menu, pora zastanowić się nad kluczową kwestią - czyli jak znaleźć dobrą lokalizację pod gastronomię?

Jeśli chodzi o wybór lokalizacji pod gastronomię - tutaj nie ma miejsca na pochopne i nieprzemyślane działania. Lokalizacja restauracji ma ogromne znaczenie, dlatego trzeba to zrobić z głową.

Lokalizacja lokalu. Jak dobrze wybrać?

Co należy wziąć pod uwagę? Położenie, metraż lokalu, dojazd do niego oraz wyposażenie. Dobra restauracja to połączenie najlepszej kuchni i atrakcyjnego położenia. Na co należy zwrócić uwagę na etapie wyboru lokalizacji?

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

- Dobrze położona restauracja przyciągnie nowych klientów. Nie ma co się jednak oszukiwać, sama nazwa czy nowości w menu nie wystarczą, by wyróżnić się na tle konkurencyjnych propozycji. Aby Twoja restauracja cieszyła się dużym powodzeniem, powinna być miejscem „po drodze” dla grupy docelowej. Duży ruch w pobliżu to zawsze dobry wybór, jednak w takich miejscach opłaty mogą być wyższe. Lokalizacja restauracji ma znaczenie, zatem rozejrzyj się po okolicy oraz dobrze zastanów przed podjęciem decyzji - informują eksperci Fanex.

Dobra lokalizacja pod gastronomię - czyli jaka?

Idealna lokalizacja restauracji musi uwzględniać potrzeby grupy docelowej. Jeśli lokal dedykowany jest studentom, warto pomyśleć o kawiarni lub barze mlecznym w pobliżu kampusu czy uczelni wyższych. Z kolei prestiżowy lokal powinien znajdować się w prestiżowej okolicy – tu rośnie zarówno czynsz, jak i zyski. W takich miejscach wagę przywiązuje się także do szczegółów, takich jak dekorowanie potraw i przystawek.

- Lokalizacja restauracji może być przyczyną zysków, ale również strat. Jeśli zastanawiasz się nad wyborem konkretnego miejsca, wybierz się na spacer i podpytaj okolicznych mieszkańców. Dzięki nim zyskasz ważne informacje! Zwróć uwagę również na to, czy w pobliżu nie znajdują się inne podobne restauracje - podpowiadają eksperci firmy Fanex.

Trasa szybkiego ruchu czy spokojne osiedle?

Jeśli chcemy, by w restauracji często działo się dużo, restauracja w pobliżu drogi będzie dobrym wyborem – kierowcy chętnie zatrzymują się w trasie na posiłek i regeneracyjny odpoczynek. Z kolei niewielkie osiedlowe bistro to miejsce, do którego mieszkańcy chętnie wpadną na kawę, drugie śniadanie czy szybką przekąskę.

- Zanim otworzymy lokal, musimy mocno zastanowić się jaki lokal chcemy prowadzić i na czym nam zależy najbardziej – idealna lokalizacja restauracji będzie łączyła się z charakterem świadczonych usług oraz menu. Jeżeli w przytulnym barze czujesz się o wiele lepiej niż w eleganckiej restauracji, zasięgnij języka w okolicy. Mieszkańcy chętnie udzielą informacji, czy interesuje ich pizzeria, bar szybkiej obsługi, kawiarnia czy też eleganckie bistro. Warto pamiętać, że mało uczęszczana okolica będzie zniechęcać, dlatego trzeba postarać się, by nasza oferta była wyjątkowa i skutecznie przyciągała w tym wypadku klientów. Możesz także zdecydować się na restaurację z dowozem - informuje Fanex.

Z kolei restauracje przy stacjach benzynowych rządzą się swoimi prawami. Z jednej strony położenie przy obleganej stacji jest szansą na duży obrót, z drugiej – zwykle podczas jazdy decydujemy się na szybkie dania.

- Jeśli decydujemy się na tego typu wariant warto pomyśleć o nowoczesnym menu. Schabowy, golonka i popularna „świeżonka” powoli odchodzą już do lamusa: teraz kierowcy z przyjemnością jedzą pyszne i sycące burgery. Wyjdź naprzeciw ich potrzebom i zaoferuj solidne porcje, ciekawe sosy i spory wybór oraz rabaty dla stałych klientów. Kierowcy jeżdżący często na tej samej trasie szybko zapamiętają lokal warty uwagi oraz przekażą informację dalej. Restauracja zlokalizowana w pobliżu stacji benzynowej to także alternatywa dla sieciowych restauracji, które mają duże grono zwolenników, ale również przeciwników - dodają eksperci Fanex.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz