Majówka to dla wielu Polaków przede wszystkim czas wielkiego grillowania, ale lokalne tradycje bywają inne i nieco bardziej zróżnicowane. Prażonki w szerokim rozumieniu pochodzą z terenu Zagłębia Dąbrowskiego w woj. śląskim. Czym są i jak się je przygotowuje?
Lokalne specjały, chętnie spożywane podczas majówki, niekoniecznie muszą być tworzone na klasycznym grillu i dobrym tego przykładem są zagłębiowskie prażonki, do przygotowania których używa się żeliwnych kociołków. To potrawa, która oryginalnie pochodzi z okolic Zawiercia i Myszkowa.
Danie ma także swoje coroczne święto, znane jako "Światowy Festiwal Prażonek", organizowane w Porębie w woj. śląskim. Są tam znane od 200 lat i są produktem tradycyjnym i regionalnym tego miasta. Na listę produktów tradycyjnych zostały wpisane w 2006 roku.
Podstawą przygotowania prażonek (znanych także m.in. jako pieczonki, duszonki, prażuchy czy maścipula) jest posiadanie żeliwnego kociołka z dokręcaną pokrywką, który następnie umieszcza się na ognisku lub tuż nad nim.
W tymże kociołku miesza się pokrojone w plastry lub kostkę ziemniaki i dusi w towarzystwie smalcu, boczku, kiełbas, cebuli, doprawione solą i pieprzem. Czasem do prażonek dodaje się także marchew i buraki. Wszystkie warzywa kroi się, podobnie jak ziemniaki, najczęściej w kostkę. Całość przykrywa się liśćmi kapusty i dociska szczelnie pokrywką, zakręcając śrubę.
Danie to chętnie jest spożywane z kefirem i mizerią. Czas przygotowania jest jednak dość długi, od 1,5 do 2 h. Jeśli nie biesiadujemy w plenerze, można je przygotować również opcjonalnie w domowym piekarniku.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.