×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Łosoś to jedna z tych ryb, które grilluje się najczęściej. W folii czy bez?
Łosoś jest jedną z tych ryb, które grilluje się najczęściej. | fot. Pixabay

Łosoś to jedna z tych ryb, które grilluje się najczęściej. W folii czy bez?

Autor: WS Data: 20 kwietnia 2023 16:36

Biorąc pod uwagę to, że zbliża się majówka, można śmiało założyć, że dla wielu będzie to czas wielkiego grillowania. Grilluje się głównie mięsa i warzywa, ale - alternatywnie dla mięs - równie dobrze sprawdzą się ryby.

Łosoś jest pełen chudego białka, zdrowych tłuszczów i kwasów omega-3 i jest jedną z tych ryb, które grilluje się najczęściej.

Jak grillować łososia? Hodowlany czy dziki?

Łosoś hodowlany ma zwykle łagodniejszy smak i bardziej tłustą/maślaną konsystencję, podczas gdy dziki łosoś bywa dużo bardziej kosztowny, jest zwykle chudszy, bardziej różowy i zawiera więcej minerałów, takich jak cynk i żelazo.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Kolejne pytanie brzmi: grillować ze skórą czy bez? Lepiej wybrać łososia ze skórą. Dzięki temu łosoś będzie wyjątkowo aromatyczny, a grillowanie będzie łatwiejsze.

Nazwy gatunków łososia, jakie można znaleźć w sprzedaży pochodzą od akwenów, z których są wyławiane. Mamy więc łososia atlantyckiego, który zawsze jest hodowany, a także łososia pacyficznego, wśród którego wyróżnia się takie gatunki jak łosoś królewski, srebrny, różowy czerwony. Do tego dochodzi także dziki łosoś alaskański.

Łososia można kupić w całości, ale także jako porcjowane mięso w postaci dzwonek, steków i filetów. | fot. Pixabay

Marynaty i przyprawy do grillowanego łososia

Łosoś świetnie komponuje się także z marynatami, których bazą może być np. olej, jogurt lub maślanka. Oprócz tego jako składniki marynat polecane są soki owoców cytrusowych, a do tego ulubione przyprawy i zioła.

W jakiej temperaturze grillować łososia?

Średnio-wysoki ogień i temperatury w okolicach 190-200 stopni C będą dla łososia najlepsze. Nadadzą mu odpowiedni wygląd, ale jednocześnie zatrzymają wilgoć i nie sprawią, że łosoś się przypali.

Metody grillowania łososia

Metoda 1: bezpośrednio na grillu

Tradycyjny sposób grillowania łososia jest taki sam, jak w przypadku dowolnego ulubionego białka. Kładzie się filety bezpośrednio na ruszcie, grilluje je, a następnie przewraca, aby grillować druga stronę.

Krok 1: Najpierw należy zamarynować filety. Można również marynować go w lodówce w misce lub płytkim naczyniu przez kilka godzin przed grillowaniem.

Krok 2: Kolejnym krokiem jest przygotowanie grilla, rozgrzewając go do odpowiedniej temperatury. Szczotką do grilla powinno się zeskrobać wszystko, co zostało z poprzedniego grillowania, a sam grill należy posmarować olejem, aby zapobiec przywieraniu.

Krok 3. W takiej temperaturze grilluje się jedną stronę łososia przez ok. 6-8 minut. W razie potrzeby można smarować większą ilością marynaty. Filety z łososia najlepiej lekko niedosmażyć, niż przesmażyć. Łosoś jest zwykle przygotowany, gdy osiągnie temperaturę wewnętrzną 60 stopni C.

Metoda 2: grillowanie w folii

Grillowany łosoś w folii jest równie pyszny i jest to świetna metoda, jeśli nie ma na sobie skóry.

Krok 1. Najpierw marynujemy łososia. Można pozostawić filety w marynacie na co najmniej godzinę przed grillowaniem.

Krok 2. Grilla rozpalamy podobnie jak w metodzie 1., stosując te same temperatury. Opakowanie foliowe kropimy wewnątrz oliwą z oliwek i umieszczamy tam łososia, uszczelniając krawędzie i składając folię. W górnej części tworzymy widelcem dziurki, aby para mogła się wydostać.

Krok 3. Umieszczamy opakowanie foliowe bezpośrednio na grillu, zamykamy pokrywę (jeśli grill ją posiada) i grillujemy przez około 14-20 minut.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz